Цветанов: Трябва да създадем антитерористичен закон, който ще защити хората

По думите му сигурността е приоритет за цяла Европа и за всички развити демокрации

Трябва да направим законодателство, което едновременно ще защити правата на хората и ще даде възможност да противодействаме адекватно на всички потенциални заплахи. Можем да противодействаме като направим законодателство, което ще защити правата Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Вътрешна комисия Цветан Цветанов по време на обсъждането на Антитерористичния закон.

„Необходимостта от този законопроект е във връзка с променящата се среда за сигурност, както в региона в който се намираме, Близкия Изток и виждате какво се случи през последните няколко месеца в Европа“, каза Цветан Цветанов, цитиран от агенция „Фокус”.
 
Той подчерта, че хората не трябва да имат абсолютно никакви притеснения по отношение на законопроекта. Неговата цел е страната ни да бъде защитена от терористични актове. Защото терорът е именно това – да се нарушат правата на хората.
 
„Можем да противодействаме като направим законодателство, което ще защити правата на хората, но и да направим законодателство, което ще ни даде възможност да противодействаме адекватно на всички тези потенциални заплахи“, заяви Цветанов. По думите му силата на една демокрация е, когато има разделение на властите и когато може да се осъществява съответния контрол от парламента към изпълнителната власт и да се адаптира законодателството към развитите демокрации.
 
„Вие виждате, в момента говорим за ограничителни мерки, които ще бъдат само по изключение и те ще бъдат само за райони, които са засегнати или където предстои да се извърши или се подготвя терористичен акт“, каза Цветанов. Според него трябва да се даде гаранция на службите, че те могат да си свършат работата.
 
„Самият факт, че се търси по-голямата оперативност, това не означава, че ще отидем в другата посока“, добави той. Цветанов обърна внимание на възможността армията да бъде в помощ на „Гранична полиция“.
 
По думите му сигурността е приоритет за цяла Европа и за всички развити демокрации. „От тази гледна точка, аз смятам, че трябва да подкрепим законопроекта, защото законопроекта ще ни даде една основа, която ще можем да я надградим между първо и второ четене и с приемането на този закон ще дадем по-голямата сигурност и възможност всички да си свършат своята дейност“, посочи Цветанов.