Смятам, че дебатът бе необходим, защото имаше едно предизвикателство и поведение от премиера Станишев, че това трябва да се случи, но виждате ли страха е в Борисов, в ГЕРБ да излезе на такъв публичен икономически дебат. Смятам, че дебата мина в най-добрата форма на толерантност, защото трябва да имаме такова поведение. Това заяви пред Нова телевизия председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Според него икономическата програма на ГЕРБ е отворена. Това което предлага  БСП  като антикризисна програма и това което предлага ГЕРБ, има съществени различия. БСП предлага един модел с едни финансови инжекции за разполагане на цифри в един бюджет, който могат да изхарчат, в бюджет, който не е реалистичен. Защото ако погледнем днешното състояние на Републиканския бюджет и това, което бе заложено в изпълнение като прогноза за календарната 2009 година имаше прогноза, че растежа на вътрешния брутен продукт ще бъде 4,7 . Днес това не отговаря на действителността и говорим за някакви съвсем минимални проценти над 0 или около 0, каза Цветанов. Това което предлагат означава предварително авансово харчене на пари, които не е ясно дали ще влезнат в приходната част на бюджета. Това което не чухме от премиера и това което е основната критика, която търпи страната ни  са корупцията, европейските фондове. Това което бе споменавано от премиера и икономическия му екип за 5,6 милиарда лева за капиталови разходи, а това което е предвидено в бюджета за тази календарна година е 2,5, а се предвижда разликата да бъде поета от еврофондовете, каза  Цветанов.  Според него обаче  е видно, че това правителство не е годно да получи подобен род финансиране, защото има сериозна корупция в страната. Това което се предвижда за 500-те милиона да влезнат в инвестиционната банка и могат да бъдат раздадени кредити, аз не знам дали това ще може да бъде изпълнено. Когато предприемеш подобни мерки за малкия и среден бизнес трябва да ограничиш контрабандата, която съсипва българското производство, категоричен бе Цветанов. 
За построяването на АМ "Тракия", са попречи личните икономически лобита, които са  взели превес, според Цветанов. Днешното правителство е с изтичащ мандат, а  нямаме продължение на магистралата. Политическите-икономически интереси на управляващите са попречили за това, каза Цветанов и допълни, че  за Станишев е важно как да оцелее, а не да управлява и той всъщност това прави.
Относно отстраняването на Тошко Тодоров от ДАНС, Цветанов каза, че той е бил служител на държавата в данъчната система близо 15 години. Когато е напусна НАП Цветанов го е помолил да се включи активно в разнищването на ДДС измамите. Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко  Борисов е разрешил той да бъде сътрудник на ДАНС. Тошко Тодоров към настоящия момент не е член на партия ГЕРБ и ползването му като икономически съветник на партията,  е на база експертност. Цветано попита защо Станишев е оставил на поста Пламен  Орешарски и е върнал като говорител в БСП Корнелия Нинова. Според него връщането на Нинова не е случайно и то касае приватизацията на "Булгартабак", където  прогнозната цена ще бъде на цена около 100 милиона евро или лева. Това е схемата, която реализира това правителство в доста области, каза Цветанов.
ГЕРБ поема сериозен ангажимент в образованието, икономиката, земеделието, според Цветанов.
В момента непрозрачното  разпределение на парите към общините, е заради това управляващите да си подпомогнат финансирането на предизборната кампания, смята лидерът на ГЕРБ.
Последствията от тези реформи в МВР, ще ги берем още по-тежки, твърди Цветанов. Относно ареста на кмета на Гърмен, Цветанов каза, че  за съжаление българските партии през последните 18-20 години са абдикирали от смесените райони. Усеща се една възможна реална политическа сила ГЕРБ, която да защитава националните интереси, според Цветанов. Според него в случая е трябвало да оставят  професионалистите от ДАНС да си свършат работата и те са щели да го направят много елегантно. /БЛИЦ