Цветелина Пенкова: България трябва да подходи реалистично към предоговарянето на ПВУ

Тя допълни, че процедурата по предоговаряне ще изисква нова оценка на Европейската комисия, което ще отнеме около два месеца

„Решението на Народното събрание да задължи правителството да започне разговори с Европейската комисия за предоговаряне на условията в Плана за възстановяване и устойчивост е добър пример за политически консенсус по стратегически въпроси, но е закъсняло.“ Това коментира Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент пред БНР.

Тя допълни, че процедурата по предоговаряне ще изисква нова оценка на Европейската комисия, което ще отнеме около два месеца, а след това да се поиска и съгласие на всички останали страни членки.

„Когато се водят преговори е важно да се отиде с реалистични искания, да се седне на масата на преговорите, защото може да се поиска отсрочка, може да се поиска намаляване на тези емисии да не е с 40%, а да е с 20%.“, посочи евродепутатът Тя изрази скептицизъм за възможността изцяло да отпаднат тези цели, защото българската страна даде ясна заявка, че вървим по пътя на декарбонизацията, зелената енергетика и зелената икономика.

Цветелина Пенкова предупреди, че има риск страната да загуби средства по Плана, ако не се приемат важни реформи, включително свързани с отчетността на главния прокурор и създаването на Антикорупционната комисия и отчете ролята на Народното събрание в този процес.

„Позицията на нашата партия е ясна за пътя за еврозоната“, коментира Пенкова темата за приемането ни в еврозоната. Според нея трябва да се отчетат всички макроикономически показатели и да се направи необходимата подготовка.

„За мен в момента най-важното, това, което трябва да се случи в България, е една много ясна и отчетлива информационна кампания, свързана с възможностите и разбира се рисковете, които крие еврозоната, защото има насаждане на скептицизъм и страхове у българското общество, които не е редно да бъдат оставяни да се подклаждат по този начин, без да има експертен отговор и представена експертна гледна точка“, изтъкна тя.

Цветелина Пенкова даде пример с Хърватия, където очакванията на всички са били цените да се повишат и голяма част от търговските вериги си позволили в рамките на 48 часа да завишат цените на основни хранителни продукти и изтъкна активната намеса на правителството на Хърватия. Тя акцентира, че има контролни органи, които ще следят за такъв тип спекула и нарушения и в България.                                                                                                                            

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/