Цветелина Пенкова: Да продължим лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген

Тя напомни, че преди няколко седмици доброволната експертна мисия на ЕК за пореден път потвърди, че изпълняваме всички критерии за членство

„До последния възможен ден не бива да се отказваме по всякакви възможни линии да продължи лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген. Не трябва да позволяваме всички вътрешнополитически дебати и проблеми да стават част от  процеса по приемането на България и поставянето на допълнителни условия, които нямат общо с критериите за разширяването.

Изпълнили сме всички технически изисквания и задължения, за да бъдем част от Шенген.  Оттук се очаква да говорим не за дискриминация, а за предоставяне на права.“

Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП в предаването „Говори сега“ на БНТ. Тя напомни, че преди няколко седмици доброволната експертна мисия на Европейската комисия за пореден път потвърди, че изпълняваме всички критерии за членство, включително по охрана и управление на границите.

„България беше една от първите държави, които подкрепиха Швеция за влизане в НАТО. Когато говорим за европейско партньорство, е добре то да бъде двустранно- това трябва да се припомня на нашите европейски партньори, защото не може само да очакват, че ние ще ги подкрепяме и няма да спираме техните процеси“, коментира Цветелина Пенкова.

Евродепутатът напомни, че Съветът може да вземе решението за разширяване на „Шенген“ без да се консултира оттук нататък с Европейския парламент, но само и единствено, ако България и Румъния вървят в пакет. Ако има предложение за тяхното разделяне, това не може да стане без ново решение и мандат на Европейския парламент.

По повод споровете за връщането на хартиената бюлетина, Цветелина Пенкова коментира: “Най-важното в един изборен процес е доверието. В момента, с начина, по който се провежда дебатът, и с факта, че решение за промени на Изборния кодекс се взимат  в рамките на една нощ, не мисля, че връща доверието в българските граждани.

Всичко това трябва да бъде поставено на сериозен обществен дебат, да се даде информация и да се обяснят притесненията и казуса, свързан и с двете трактовки – хартиена бюлетина, машинно гласуване.“

Евродепутатът смята, че ако има притеснения, те трябва да бъдат изказани фактологично и не трябва през няколко месеца да се променя Изборният кодекс. „Гласувах на машина, когато имаше възможност, и ще продължа да правя това“, заяви личния си избор за начина на гласуване Цветелина Пенкова.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук