„Наша задача е да успеем да отстояваме всички интереси на България и на българските граждани пред европейските институции. Българското и европейското законодателство са много свързани и трябва да спрем да правим разграничение.

Проблемите, с които се сблъскваме ние тук, са проблеми на всички останали държави членки- инфлацията, завишените цени, миграционният натиск.“

Това заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова през БНТ. Тя даде пример за взето решение на европейско ниво и отстояван национален интерес : „Взехме решение ядрената енергетика да бъде зелена и устойчива и тя да е основен източник на енергия.

Благодарение на моите усилия в преговорите, за първи път немски социалисти гласуваха в подкрепа на ядрената енергетика. Това никога не се е случвало.

Когато се полагат усилия навреме, тогава няма как да говорим, че някой от Брюксел нещо ни е наложил.“ Евродепутатът допълни, че взетото решение от ЕП за започване на реиндустриализация на Европа е важно за България, както и за всяка една държава членка.

„Няма чак толкова голяма разлика между България и останалите държави. Проблемите, с които се сблъскваме, са еднакви и решенията са общи“, изтъкна тя. Цветелина Пенкова открои и позицията на БСП, заложена като ключов приоритет в европейската й платформа- да се изравнят субсидиите на земеделците.

„България има представители в Европейската комисия и Европейския съвет, ние сме равноправен член. Ако понякога нещо е пропуснато, това е по наша вина. Законодателството за пакетната мобилност беше изцяло пропуск на тогавашното правителство.

Когато в последния момент се опиташ да действаш, няма как да намериш съмишленици. Резултати се постигат с навременни и обмислени действия“, отбеляза Пенкова.

Евродепутатът коментира, че България е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и това е възприето от всички европейски институции с необходимата подкрепа за членството на страната.

"Въпреки пречките, които поставяше Австрия заради вътрешнополитическата си кампания, страната ни трябва със самочувствие да отстоява това право, което се полага на българските граждани“, смята тя. Пенкова нарече груба грешка поставените от правителството допълнителни критерии, при положение че страната е изпълнила всички.

„Реформите в Съюза по отношение на мигрантите създава солидарност между държавите членки- те да поемат своята отговорност, а не цялата тежест да пада върху държавите от първа линия, каквато е България. Това е от съществено значение, защото ще получаваме финансова и техническа помощ и мигрантите ще бъдат разпределяни в рамките на цяла Европа“, коментира още евродепутатът.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/