Длъжни сме да изпълним закона. Никой няма да приеме никакви оправдания, ако не успеем. Ние до сега сме работили само 1012 часа. Но няма никакво извинение за ЦИК, ако не осигури честни избори в България. 

Това заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК в ефира на Нова тв.

"Не сме пресметнали колко повече машини са необходими, но между 400 и 500 машини ще са предостатъчни. До колкото знам фирмата изпълнител на договора може да осигури това количество. Не не са от Венецуела. Но не съм разгледал цялата документация. Машините са производство на фирма, която частично е притежавана от венецуелското правителство. "Смартматик" е една от най-големите корпорации за машинно гласуване в света. Историята около избора на Мадуро бе раздухана от самата компания, която се разграничи от венецуелското правителство", обясни Томов. 

Възможно ли е да се допусне непроверена машина да сменя гласуването? 

"Ако има внедрен злонамерен софтуер. Тези машини могат да бъдат обект на атаки. Има и предпазни средства. Всички машини, които се използват в България, няма връзка с интернет. Няма начин с едно действие да се хакнат голям брой машини. Второто нещо, съществуват и начини да се проверява и това, дали има съответствие между разписките и машинния протокол. Проверявайте си разписката, дали пише партията, за която сте гласували", каза говорителят на ЦИК. 

По думите му, с една извадка от 1% от всички бюлетини може да се установи с доста висока точност дали има масови такива нарушения или не. 

Възрастните хора и машините 

"Това е въпрос, по който предстои да вземем решение. Но хората трябва да преодолеят страха си и да видят, че не е по сложно отколкото с бюлетина. По възможност би било добре хората да имат възможност да гласуват с машина преди деня на изборите. Човек, който два пъти е гласувал с машина, няма да има никакъв проблем да го направи трети път", каза Томов. 

По думите му, хората трябва да преодолеят страха си от машинното гласуване, за да може то да стане основен начин за гласуване. 

Няма да има нарушение, ако член на РИК помогне на човек да си намери партията. Но инструктаж за гласуване не може да има, бе категоричен Томов. 

Как ще става инсталирането на машините в секциите зад граница? 

"Не знам още. Тепърва ще го мислим. Машината е едно куфарче, което не е по -тежко от бюлетините. Физически не е проблем да се изпрати. Проблемът е в информационното осигуряване", посочи Томов. 

Ако има разминаване между разписките и машинния протокол - кое ще е вярно? 

"Личното ми мнение, когато има натиск да се провери резултата в определена секция, трябва да се сравнят двата резултата. Какво става, когато има разлика между машинния протокол и разписките? По предния закон се зачитаха разписките, но това е преди измененията през април. Ако възникне такъв сюжет, то той би бил много неприятен", каза Томов. 

Видеоконтрол 

"Задавате ми въпроси, които комисията тепърва ще обсъжда. Моето лично мнение е за максимална либерализация на режима за наблюдение на РИК. Мисля, че комисията може да се справи с всичките новоизникнали проблеми. Политизацията на комисията е най-големия риск за нейната работа", обясни говорителят на ЦИК.