Цялата опозиция напусна заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност 30 минути след началото му, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Лидерите на опозиционните партии обясниха, че причината за това е отказа на президента Георги Първанов да постави на обсъждане въпроса, свързан с доклада на ОЛАФ, в който се споменава за покровителство на държавата над престъпни групи. Опозицията настоява и за оставката на президента Георги Първанов. Утре започват консултации за импийчмънт на президента.  
Поискахме от президента да даде обяснение за връзките си с престъпни групи, като се мотивирахме с това, че те са пречка за България, обясни лидерът на ДСБ Иван Костов. Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов заяви, че няма как в тази ситуация Първанов да остане президент, защото хиляди българи ще останат излъгани. Моите основни притеснения са, че държавният глава не разбира, че това са и морални обвинения, коментира Бакалов. Председателят на Парламентарната група на БНД Борислав Ралчев заяви, че в точка “Разни” се обсъждат различни въпроси, а този за доклада на ОЛАФ е новият дневен ред на държавата и обществото. За пръв път сме изправени пред ситуация, в която международна институция от ранга на ОЛАФ да обвинява президент, който трябва да бъде обединител на нацията по Конституция, коментира Ралчев. Той добави, че очевидно Първанов не може да бъде обединител на нацията. По думите му българският народ вече обезверява и държавният глава трябва да си подаде оставката.
Лидерът на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски коментира, че въпросът, свързан с взривовете на боеприпаси в поделението в Челопечене, който е тема на днешното заседание на КСНС, не е актуален. Ако темата беше обсъдена преди половин година, тогава би била актуална и не би се стигнало до ситуацията в Челопечене, уточни той. Президентът първо даде думата на премиера Сергей Станишев, който се изказа по доклада на ОЛАФ и защити Първанов по безподобен начин, нищо не разбрах от думите му, “станишевщини”, каза Софиянски. След това думата е взел председателят на парламента Георги Пирински, а след като е започнал да изнася доклада си военният министър Николай Цонев, цялата опозиция е напуснала заседанието.
Лидерът на Атака Волен Сидеров също заяви, че Първанов не е отговорил на искането на опозицията да каже защо и как е свързан с престъпни кръгове, с хора, които крадат. Това трябва да има последствия, той трябва да подаде оставка, това е единствения начин да излезе с достойнство от ситуацията, каза Сидеров. Той обвини Георги Първанов, че е наредил на главния прокурор да забави разследването срещу бизнесмена Людмил Стойков, защото е бил в предизборна кампания. Разследването беше забавено с шест месеца, добави Сидеров.
Според Иван Костов най-тревожния въпрос е, че Европейският съюз обмисля да спре пари за България и да отнеме правата на финансовия министър Пламен Орешарски и на строителния Асен Гагаузов да разпределят средства по фондовете. Това е заплаха за националната сигурност на България, защото се нанасят огромни финансови щети, коментира Костов. Той информира, че утре на консултации на опозицията може да бъде обсъден и въпроса за импийчмънт на президента. /БЛИЦ