На 17 октомври 2008 г., известният патологоанатом професор Стойчо Раданов бе намерен мъртъв или по-точно обесен на детска катерушка в столичния квартал "Иван Вазов". Смъртта на професора е на път да реши бързо и „правилно" знакови дела като убийството на Ангел Димитров - Чората и кой уби сестрите Белнейски, пише в блога си известната разследваща журналистка Люба Манолова.
След погребението на Раданов, по смъртта на Димитров бе назначена нова експертиза, която е на път да „обърне" хода на делото и оневини полицаите, които бяха обвинени за края на Чората. Докато проф. Раданов, беше жив петима полицаи ги съдеха за проявено насилие при задържането на Димитров и служителите на реда бяха на път да отидат в затвора с многогодишни присъди. В мига, в който намериха обесен известният патологоанатом, нещата започнаха да изглеждат коренно различни. Съобщено бе във всички медии, че петима лекари и независими американски експерти вече били готови със становище, че Чората е починал от старо заболяване на белия дроб, усложнено от приемането на големи дози кокаин. Новата, поредна експертиза сочела, че при задържането Ангел Димитров станал жертва на срастване на плеврите, които довело до секване на достъпа на кислород и така се стигнало до леталния изход от „респектиращата" полицейска акция, тъй като набелязания за задържане се задушил! Лекари поясниха за сайта „Хроники", че срастване в белия дроб се получава и при прекарани пневмонии.

В делото за смъртта на Ангел Димитров, докато беше жив проф. Стойчо Раданов, полицаите бяха на път да влязат на топло за общо 82 години. Становището на проф. Раданов беше, че подсъдимите е трябвало да задържат Чората, но вместо това са превишили правата си и са го убили. Днес, когато патологоанатомът е в небитието и е налице нова, трета експертиза - нищо чудно блюстителите на реда да се отърват без затвор по това дело, като убийството се превърне в „естествена смърт"! Тук ще припомня, че известният бизнесмен от Благоевград Чората се оказа мъртъв от полицейска акция „по задържане".
Днес, когато професорът не е между живите, нещата по това дело са на път да ударят на камък и „старо заболяване и срастване на плеврите" да се окаже единственият виновник за тази смърт... А понятия като „умишлено причинена смърт", да „потънат" в страниците на томовете по делото...

Убийството на Белнейски - внезапно е на път да бъде разкрито?

По подобен начин „потръгна" внезапно и бързото развитие на нашумялото дело за убийството на двете сестри Белнейски, след като проф. Стойчо Раданов вече бе в отвъдното. Досега единственото, което се знаеше за това убийство бе, че ДНК-материалите са негодни за доказателства. След като проф. Раданов бе намерен мъртъв на детската площадка, нещата взеха обратна посока.
Първоначално тръгнаха слухове, пуснати с недомлъвки от официални институции, че затворник е в дъното на това скандално със своята жестокост убийство. За извършител на престъплението „пробно" бе подхвърлено на медиите името на затворник, за да се тества реакцията по използването на подобна версия. След това, този вариант вдигна шум и заплашваше да прерасне в скандал, на дневен ред „дойде" друг затворник, за когото първоначално бе съобщено в един понеделник, че предстои да бъде обвинен, а в петък същата седмица действително му бе предявено обвинение за тази жестока смърт! Като че ли затворникът можеше да избяга и се укрие от правосъдието...
Няма в света правораздавателна система, която се държи толкова неадекватно в действията си по разкриване на тежки престъпления, както го прави българската. В света няма и съдебна система, която предварително съобщава, че се готвят арести на хора, замесени с търговия с наркотици и след това пристъпва към самото задържане, ако набедените все още не са заминали зад граница.

Няма в света система от специални служби, която първоначално да вика на разговор и пуска, обявени за тартори лица от организираната престъпност, а след време да ги обявява за издирване. Няма система от правоохранителни органи, която след доброволно явяване в полицията на издирвани лица да обявява, че „ при полицейска акция" въпросните граждани са били задържани!

Кардиогенен шок, скъсана аорта или старо заболяване причиниха смъртта на Ангел Димитров?

Смъртта на Ангел Димитров - Чората мина през три експертизи, в които както твърдят от Прокуратурата имало разминавания. За сериозни противоречия в заключенията между първата и втората експертиза за тази смърт, съобщиха и запознати със случая магистрати. Според първото заключение на съдебните медици, смъртта на Чората настъпила в резултат на кардиогенен шок, като към шока бяха прибавени и сериозни травми по главата, лицето и тялото, причинени от твърди предмети. Травмите обаче не довели до фаталния край бе заключението на първата съдебно-медицинска експертиза. При направените две експертизи направи впечатление и друго: факсимиле от втора експертиза, на базата на която полицаите по делото получиха присъди се появи два дни преди да видят бял свят документите от първата! Първата експертиза се появи на 9 декември 2005, а втората - с участието на проф. Раданов, на 7 декември 2005.
След появата на втората експертиза по тази смърт се заговори за ритници в тялото на съборения на земята Ангел Димитров, които нанесли полицаи при задържането му. Появи се теснопрофесионален спор и дали от ритниците се е стигнало до „скъсване на аортата", или тя е била разкъсана при първата аутопсия!

Удобство за гафовете по това знаково дело има и във факта, че то се гледа при закрити врати, заради наличието на класифицирана информация. Друг смущаващ факт около експертизите по смъртта на Чората бе следният: решението за назначаване на нова, трета поредна експертиза бе взето на закрито заседание без да има възможност да се чуе мнението на защитата.
По делото за смъртта на Димитров-Чората се появи обвинение за „предубеден" съдия. Освен това неизвестно по каква причина, първоначално Прокуратурата отказваше да не образува дело срещу полицаите, защото бе приела, че петимата полицаи са действали „при условие на неизбежна самоотбрана". Нещо като ситуацията: „...полицията имаше лош ден, а после падна нощта…" По-късно, в хода на разследването на смъртта на Чората тръгна спор дали е налице за причиняване на „смърт по непредпазливост" или краят на Димитров е настъпил в резултат на „умишлени и с особена жестокост" действия на полицаите. Съдът върна делото и спусна задължителни указания да се съберат доказателства за умишлено убийство.
Ударите с тъп предмет, установени от експертите в съдебна медицина при изследването на трупа на Чората се оказаха най-обикновени ритници, което е доста далеч от понятието за „неизбежна самоотбрана". Известно е, че когато петима души ритат повален на земята мъж, това по-скоро навежда на други мисли, а не на „самоотбрана".
Днес, след като проф. Стойчо Раданов не е сред живите, няма проблем да се стигне до вече правени заключения в съдебното дирене, за настъпила „естествена смърт" при задържането на благоевградския бизнесмен. Като например смърт от задушаване вследствие на стари сраствания в белия дроб и употреба на кокаин. Какво по-„естествено" от такава смърт, още повече, че петима души оказват помощ и с ритници?

Сестри Белнейски - убиецът вече е известен?

Сестрите Белнейски бяха убити на 31 януари 2006 година. Три години по-късно, окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов повдигна официално обвинение срещу 29-годишния Лазар Колев за убийството на двете сестри. Самият обвиняем в момента излежава четиригодишна присъда за кражба. "Има достатъчно доказателства, че Лазар Колев е виновен за двойното убийство на Кристина и Росица Белнейски, разследващият екип е убеден в това", заяви пред Дарик радио Иван Даскалов. Той бе категоричен, че в деня на жестокото престъпление Колев не е бил в затвора, а освен това вече имал присъда за изнасилване. От прокуратурата изтече информация, че се очаква, че поне още двама да бъдат задържани по това убийство...
По делото за убийството на сестри Белнейски също има две експертизи. Според първото заключение, момичетата са били умъртвени вследствие на удари с тъп предмет. След това се появи втора експертиза, според която сестрите са жертва на катастрофа в деня на смъртта си. Версията с прегазването от автомобил беше лансирана от проф. не от друг, а именно от проф. Стойчо Раданов, ръководил екипа, направил петорното заключение. Доц. Мария Грозева, която бе начело на екипа по първата експертиза отрече версията на Раданов и като че ли водеща си остана версията за „смърт, причинена от удари с тъп предмет". Припомням, че на 31 януари 2006 г. бяха открити телата на двете момичета - Росица и Христина Белнейски от Пазарджик в местността "Грамада" между Пещера и Брацигово. Обявено бе, че двете тела на децата са с множество наранявания. Разпитани бяха хиляди граждани, две години по-късно от МВР признаха, че има допуснати грешки по случая „Белнейски". Главният секретар на МВР, Павлин Димитров обясни, че голяма част от масовите разпити нямали отношение към случая.
В направената експертиза, сред подписите на съдебните лекари имаше двама от тях, подписали се с „особено мнение" по заключението.

Проф. Раданов бе категоричен, че сестрите от Пазарджик са били прегазени от кола и не са били изнасилени. Версия, която бе твърде далеч от първото съдебно заключение за „зверско изнасилване", както и за твърдения, че момичетата са били пребити с камъни. Нова петорна експертиза с гласове 3:2 подкрепи заключенията на професор Стойчо Раданов.
Ще припомня тук, че бившият Главен секретар на МВР, ген. Бойко Борисов обяви, че телата на момичетата са били измити в съдебна медицина, което обрича на неуспех всяко по-нататъшно издирване и разследване. Ще припомня и че мястото, на което бяха намерени телата на момичетата бе утъпкано от кого ли не и така много улики също се превърнаха в ненадеждни и неизползваеми.
Към всичко това дойде и на преместването на шефа на полицията в Пазарджик, Георги Стоицев, който след гафа с убийството на случаен гъбар от полицаи и неуспешните разследвания по смъртта на сестрите Белнейски бе „наказан" с по-висок пост в столицата!, пише още в блога си https://www.lubamanolova.info/ Люба Манолова. /БЛИЦ