Непосредствено преди днешното посещение на премиера Сергей Станишев в Москва във връзка с газовата криза руското издание “Свободная пресса” публикува материал, според който Украйна продължава да снабдява Грузия с оръжие през България.
Украйна снабдява Грузия с оръжие през България, се твърди в материала. Според източници на “Свободная пресса” от руските спецслужби Грузия била получила от България по море пратка боеприпаси за 5 милиона долара. В грузинското пристанище Батуми се очаквал още един кораб с военни стоки за 6 милиона долара. Още по-голяма сделка за 100 милиона долара украинските “бизнесмени” подготвяли чрез доставка на зенитно-ракетни комплекси със среден радиус на действие за грузинската армия.
Според “Свободная пресса” грузинската армия получава оръжие от украинската мафия. По данни на спецслужбите нелегалните доставки минават през България. Едно от главните действащи лица в оръжейната афера според оперативните данни на военното контрарузнаване е бившият началник на военно-икономическата служба на Министерството на отбраната на България полковник Христо Станимиров. Той два пъти е издал фалшиви сертификати, разрешаващи внос от Украйна на зенитно-ракетни комплекси “Игла” и ракети за противотанкови комплекси “Фагот”. От Варна украинските ракети заминават за грузинското пристанище Поти, твърди “Свободная пресса”. Според изданието Грузия се готви за нова война. “С ракети по киевски сваляха руски самолети и по време на неотдавнашната петдневна августовска война в Южна Осетия. Сега Грузия се готви за реванш. Виктор Юшченко отново помага на кума си Михаил Саакашвили да се въоръжи до зъби. Кой ще ги спре?”, заключава изданието. /БЛИЦ