Разширеният съвет на управляващата коалиция, който заседава днес и утре в Банско, започна с обсъждане на мерките как да се възстанови спряното финансиране по програмата ИСПА , както и акредитациите на двете агенции по програмата ФАР след доклада на Европейската комисия. Общата оценка на тримата лидери от управляващата коалиция е, че докладът на ЕК е обективен и че ясно посочва затрудненията в процеса на реалната ни интеграция в ЕС.
Според премиера Сергей Станишев е важно реалистично да се оцени настоящия момент и да се коригира ситуацията. Симеон Сакскобургготски посочва, че критиките от Брюксел са своеобразен начин да се помогне на България. А за Ахмед Доган докладите са указание и наставление каква е правилната посока.

Така бе променен предварително обявения дневен ред, според който съветът трябваше да започне с темата за разпределението на бюджетния излишък за тази година и структурирането на бюджета за 2009-та година.

Засега не се потвърждава информацията, че ЕК няма да ни плаща около 1,5 млрд. евро по оперативната програма "Транспорт", но има потвърждение, че ден преди доклада от Брюксел е получено писмо в Министерство на финансите, в което предупреждават, че замразяват средства по стари инфраструктурни проекти, финансирани от ИСПА.

Освен за инфраструктура, част от бюджетния излишък за тази година ще отиде за коледни добавки на пенсионерите. Това ще обсъждат по-късно в Банско управляващите. Октомврийското преизчисляване на пенсиите също ще се финансира от това перо. В социалния пакет се включва и по-голямата помощ за първолаците от бедните семейства. Те ще получат по 150 лв. под формата на учебни помагала, дрехи и обувки. А ако Брюксел разреши от преизпълнението за тази година ще се финансират и спрените мерки по САПАРД. За Бюджет 2009 се знае, че ще се промени формулата за изчисляване на пенсиите, от което следва, че всички ще получат 10% повече още от януари, а от юли пак ще има индексация по швейцарското правило. Кабинетът не планира промяна на преките данъци за доходите и за печалбата - ще останат 10%. Не се планира и намаляване на ДДС с 2 на сто. Вдигането на акцизите за горивата ще се отложи също с две години. За цигарите през 2009 г. налогът ще скочи, това гласят бюджетните прогнози.

Заседанието на коалицията започна преди час, но още от вчера в Банско мерките за сигурност са засилени. Отцепен е района на хотела, където се провежда сбирката. Влиза се само по списъци. Достъпа до хотела на управляващите също е ограничен. /БНР