НДСВ, БСП и ДПС се скараха за това дали възнаграждението на публично лице, получено в условия на конфликт на интереси, да бъде отнемано в полза на държавата. Това стана по време на дебата на първо четене на промените в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, внесени от червената Татяна Дончева.
Измененията предвиждат дори да бъде установен конфликт на интереси, заплатите на публичното лице да не бъдат отнемани. От НДСВ и ДПС обаче категорично се обявиха против идеята. Царистът Яни Янев предложи, ако не се отнема възнаграждението, то поне да има глоба. От ДПС също се изказаха в подкрепа на това предложение. Четин Казак поиска да има санкция за лица, заемащи ръководни позиции, които са работили при конфликт на интереси. Той предлага да не се отнема заплатата, а всички останали материални облаги, които са получени при тези условия. Ако някой е член на борд, трябва да му бъде взето това, което е получил оттам, а не заплатата, която му плаща държавата, каза още Казак. Олимпи Кътев от НДСВ поиска да се направят промени в правилника на парламента, с които санкциите за общински съветници, които имат конфликт на интереси, да важат и за депутатите. Той съобщи, че царистите ще подкрепят внесения проект, макар че се предвижда създаването на комисия, която ще обезсмисли оглавявана от него подкомисия в парламента. Аз съм готов ако преча на някого, а явно преча, да се оттегля от тази подкомисия, за да се прилага законът, каза още Кътев.

Татяна Дончева мотивира внасянето на промените с факта, че законът засяга толкова широк кръг от лица, че прави невъзможно приложението му. Дори и в тоталитарно време не е било възможно да има такъв контрол, коментира тя. Според Четин Казак законът е направен прибързано и голяма част от текстовете в него са двусмислени. Това поставя лицата, които са длъжни да подават декларации за конфликт на интерес, пред заплахата да изнесат неверни данни, защото има прекалена неяснота, смята той. Дончева пък заяви, че истината е, че няма партия, в която да няма бизнесмени. Според нея обаче не може да се очаква от всички партийни членове да знаят кой има книжарница и склад за канцеларски материали. Веселин Методиев от ДСБ се обяви против промените, предлагани от левицата и предупреди, че законът трябва да е строг, защото в против случай се създава опасност политическите и икономическите отношения да се превърнат в зависимост. Камелия Цветанова, БЛИЦ