Урок за Асен Василев: Така с пари от богаташите ще вдигат пенсиите в Словакия

Премиерът Робърт Фицо ще повиши множество данъци, включително върху банките, за да финансира увеличаването на парите за старост

Новото правителство на Словакия планира да повиши множество данъци, включително върху банките, за да финансира увеличаването на пенсиите и други разходи и бавно да намали най-големия бюджетен дефицит в еврозоната съгласно програма, одобрена от кабинета в понеделник. Това съобщава Reuters. 

Робърт Фицо стана премиер за четвърти път миналия месец, след като спечели избори, на които се прицели в критични медии, западни партньори и либерални политики и обеща да прекрати военната подкрепа за Украйна.

Робърт Фицо

Фицо, който формира коалиция с по-малки леви и националистически партии, планира да представи програмата пред парламента днес.

Програмата обещава специален данък върху банковите печалби и мерки за намаляване на лихвите по ипотечните кредити. Специални такси ще бъдат предназначени за прекомерни печалби в други неуточнени сектори.

Програмата също така предвижда увеличаване на данъчните нива за хората с по-високи доходи, върху недвижимите имоти, особено с втори и трети дом, и върху алкохола и тютюневите изделия. Правителството ще обмисли и данък върху подсладените напитки.

Целта е да се подпомогне финансирането на бавна консолидация на публичния бюджет, тъй като бюджетната дупка се очаква да бъде близо 7% от брутния вътрешен продукт.

"През 2024 г. намаляването на бюджетния дефицит ще бъде в размер на 0,5% от БВП, за да се гарантира, че жизненият стандарт на населението, който е сред най-ниските в Европейския съюз, няма да се влоши допълнително", се посочва в програмата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук