US посланичката в НАТО със стряскащи думи за разширено военно присъствие в България за "защита от Русия"

Международните батальони, разположени в четири съюзнически страни, сред които и България, може да бъдат разширени до бригади

Обсъжда се възможността международните батальони, разположени в четири съюзнически страни, сред които и България, да бъдат разширени до бригади временно, за да бъдат използвани при криза. 

Това заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит в интервю за БТА. Тя отговори на въпроси, свързани със сигурността по източния фланг на алианса и предстоящата среща на върха на пакта във Вилнюс през юли, както и с политическата обстановка у нас.

Става напечено: НАТО със секретен военен план от хиляди страници за война с Русия

Следва пълният текст на интервюто:

- НАТО разработва регионални планове за готовност. В случая с България, виждате ли необходимост от повишено присъствие на НАТО в нашата страна - в брой военнослужещи и количество техника?

- След като Русия нахлу в Украйна за втори път през февруари миналата година, НАТО прие съвместно решение за създаване на четири международни батальона по източния фланг и един от тях е в България. Знам, че нашите италиански приятели ръководят този батальон, но и други държави имат принос.

Според мен въпросът не е да се променя същността на този батальон, а да може той да се разгърне до бригада, ако бъдем изправени пред някаква криза или конфликт. Държавите от алианса проверяват възможността да разширят тези батальони до бригади, но не за постоянно и не с едновременно присъствие на бригади във всяка от страните, а за да знаем, че при спешна нужда НАТО ще бъде в състояние да реагира.

Това сега е целта, работим също и по регионалните планове, за да бъдем сигурни, че можем да защитим всяка педя от територията на НАТО.

- Наскоро научихме за два инцидента над Черно море с въздухоплавателни средства на САЩ и на ЕС, които бяха притиснати от руски изтребители, в морето плават руски мини. Възможно ли е тези опасности да се увеличат, според Вас?

- Видяхме, че след като Русия се провали в постигането на стратегическите си цели на бойното поле в Украйна, не успя да превземе Киев, тактиката се промени - наблюдаваме удари по цивилна инфраструктура - болници и училища, прекрачиха всякакви граници в целите на ударите. Опитаха се да оставят украинците на тъмно и в студа през зимата.

Виждаме, че руснаците, неспособни да постигнат военните си цели, отчаяно прилагат други тактики. Мисля, че ще продължат по този начин. Нашият стремеж е да дадем на украинците цялата помощ, от която се нуждаят, за да могат да надделеят на бойното поле. Трябва да направим така, че този, който започна войната - президентът Путин - да я прекрати. Той може да направи това утре, ако желае.

- България очаква доставка на поръчаните изтребители Ф-16 след две години. Може ли графикът да бъде засегнат от войната и нуждите на Киев от западни изтребители и какво препоръчвате да се направи междувременно, да продължи ли работата със съветските машини?

- Знам за молбата на България за Ф-16, следим отблизо този въпрос. Разбираме, че България очевидно би желала да получи тези изтребители възможно най-скоро. За съжаление, заради пандемията се оказахме пред изненадващи закъснения в световната верига на доставки, което доведе до последици за сроковете, в които можем да доставим военно оборудване като Ф-16 и да окажем военна помощ. Знам, че Пентагонът работи по този въпрос, за да се оцени възможността за напредък по сроковете. Надяваме се да напреднем колкото е възможно по-бързо. 

САЩ не могат засега да доставят Ф-16 на Украйна. Знаем, че други държави може да приемат друго решение, те имат правото да решат сами, ако искат да предадат Ф-16 на Украйна. Усилията ни сега са насочени към противовъздушната отбрана, бронирана техника, артилерия и боеприпаси. За САЩ и за нашите украински приятели това е най-важното в списъка. 

- Какви водещи заглавия да очакваме от предстоящата среща на върха на НАТО през юли във Вилнюс?

- Трудно е да се каже какви ще бъдат водещите заглавия от тази среща, но ще обявим много нови инициативи, свързани със сдържането и отбраната по източния фланг, както и в останалата част от алианса. Ще има съобщение, свързано с решението на алианса от 2014 г. за отбранителни разходи, равни на два процента от БВП на съюзниците.

Надявам се да посрещнем Швеция като 32-та страна от пакта. Ще имаме нови инициативи по отношение на киберсигурността и към нас ще се присъединят Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония, за да говорим за общите предизвикателства пред сигурността. Ще има много въпроси за обсъждане и много поводи за празник.

Най-важното е, че ще потвърдим отново подкрепата за Украйна така, че украинците и украинският президент Володимир Зеленски, който може би ще се присъедини към срещата на място, да знаят, че единството в НАТО ще продължи, както и подкрепата на алианса, докогато е необходимо.

- Има ли смущения в работата с България заради политическата криза у нас?
- Имаме пълна вяра в демократичния процес в България. Ще уважим правото, решимостта и волята на българския народ, стараем се да не се намесваме пряко във вътрешната политика. Ще оставим тези въпроси в ръцете на българските граждани. При всяко положение очакваме да работим с демократично избрано правителство и предполагам, че прекрасните връзки, които имаме тук с България, ще се запазят.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук