Заплатата на кмета на Пловдив Славчо Атанасов бе увеличена със 138 лева с решение на Общинския съвет. Градоначалникът ще получава вече 1526 лева. Петима районни кметове ще вземат по 1239 лв., а шестият остава с възнаграждение от 882 лева, заради това, че в района живеят най-малко жители.
Увеличението на заплатите на районните кметове е заради повечето правомощия и отговорности, които имат, и влиза в сила със задна дата от 1 юли. Новият председател на ОбС Илко Илиев остава със заплата от 1388 лв., тъй като в суматохата по гласуването съветниците забравиха да включат предложението и за неговото възнаграждение, а по-късно Илиев отказа да се направи повторно гласуване.
Съветниците днес трябва да одобрят новата структура на общинската администрация, която предвижда четирима вместо досегашните шестима заместник-кметове на голяма община. На гласуване ще подлежи и предложение за пренасочване на 1.2 млн. лева от план-сметката за чистота на Пловдив за покупката на нови контейнери за отпадъци.
Днешната сесия е първата след избирането на Илко Илиев от ВМРО за председател на ОбС, а групата на ГЕРБ е в опозиция, въпреки че е най-голямата и спечели миналогодишните местни избори в коалиция с ВМРО, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив. /БЛИЦ