Министърът на вътрешните работи Михаил Миков е издал заповед за налагане на дисциплинарно наказание “уволнение” и прекратяване на служебното правоотношение с Илиян Колев, разследващ полицай от Ловеч. Това стана два месеца, след като агенти на ДАНС го задържаха, защото е развивал бизнес с недвижими имоти под покрива на ОДП-Ловеч. Заповедта за прекратяване на служебните му отношения ще му бъде връчена в ареста, където по решение на съда Колев е с постоянна мярка за неотклонение, съобщиха от МВР.
Мотивът за решението е тежко нарушение на служебната дисциплина и Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. В момента бившият разследващ полицай е привлечен като обвиняем по дело на Окръжната следствена служба във Велико Търново и е в ареста с постоянна мярка за неотклонение, наложена му от съда.

На 4 март служители на ДАНС под ръководството на Върховна касационна прокуратура (ВКП) задържаха Илиян Колев на работното му място. Полицаят, чиято дейност била да разследва икономическите престъпления в региона, използвал служебното си положение, събирайки информация за имоти, които предстоят да бъдат отчуждени по инфраструктурни проекти. Той влизал с паролата си във всички информационни масиви, с които МВР разполага, а събраните данни продавал на брокери в града. Полицаят „помагал” и на разследвани лица от брокерската мафия в града да бъдат оневинени по делата, които водел.
По време на обиска в бюрото му са намерени повече от 60 скици на имоти, както и запис на заповед за 11 000 лева за последната му сделка. Бизнес ориентираният полицай действал по този начин от 2005 г. Двете проверки – през 2007 и 2008 г. – от колегите му от ОДП-Ловеч обаче завършили само със забележка и устно предупреждение.
По разпореждане на ВКП агенти на ДАНС са започнали проверка срещу Илиян Колев от през ноември 2008 г. Тя е приключила с образуване на дознание за участие в организирана престъпна група, която цели облаги чрез документни престъпления./БЛИЦ