Известният в обществото съпружески живот без брак вече се въвежда като правна възможност между мъжа и жената след като парламентът прие на първо четене Семейният кодекс, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ.
Въпреки че депутатите дълго спориха дали има ползва от регламентирането на фектическото съжителство, новият кодекс беше подкрепен от 114 народни предстатели. Против гласуваха 24, а 19 се въздържаха.
Целта е да се защити бъдещето на родените деца, тоест въвежда се презумпцията за бащинство, обясни по време на дебата Янаки Стоилов от Коалиция за България. Той мотивира предложението за тази нова форма с обстоятелството, че повече от половината деца са родени без брак. С новия Семеен кодекс още при раждането си детето ще има фамилия, двама родители, ще може да наследява и двамата си родители, а майката ще може директно да иска издръжката от бащата без съдебни дела. Новият кодекс въвежда брачния договор като възможност за имуществено брачен режим. Брачният договор може да се сключи и по време на брака. Кодексът променя имуществената общност между съпрузите като тя се разпростира само върху вещните права, а се изключва общността върху влоговете.
Семейният кодекс въвежда и по-леки правила при прекратяване на брака по взаимно съгласие и по исков ред. Семейният кодекс отваря широко вратичката за всякакви истерични хрумвания, категорична беше обаче депутатката от Коалиция за България Иглика Иванова. Според нея кодексът трябва сериозно да се преработи.
Кодексът облекчава и процедурата при осиновяване. Предвижда се осиновяване по изключение без съгласие на родителя, ако в период от шест месеца, той не е потърсил детето си, настанено в социален дом.
След като одобриха новият кодекс, депутатите отхвърлиха пректорешение, предложено от ДСБ, с което се определя политическата корупция за заплаха за националната сигурност. Предложението получи подкрепата на опозицията, но управляващите гласуваха "против" и въздържал се". Председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов определи проекторешението като политически спекулативно и неефективно.
С окончателно приетите промени в Закона за насърчаване на заетостта и пенсионерите получиха право да се включват в програми на социалното министрество. Една от тях е правото да гледат внучетата си до навършване на 3-годишна възраст на децата, като за това ще получат по 240 лв. на месец. /БЛИЦ