Остро критикуваният за гафовете си в управлението премиер на Испания Мариано Рахой се закани, че няма да допусне обявяването на независимост на Каталония, което се очаква във вторник на сесия на местния парламент.

„Правителството ще предотврати каквато и да е декларация за независимост да се превърне във факт“, каза той в интервю за „Ел Паис“.

„Испания ще продължи да бъде Испания, и ще бъде така още много време“, допълни той.

Рахой, чиито неадекватни решения в решаването на каталонския проблем, доведоха страната до тази тежка криза, бе призован от своя съпартиец и бивш премиер Аснар да подаде оставка и да свика нови избори, ако се страхува да приложи твърдо дадените му от държавата и Конституцията правомощия за гарантиране цялостта на Испания.

Междувременно в събота над 150 000 души излязоха на централния мадридски площад „Колумб“, за да изразят подкрепата си за единството на Испания. Подобни имаше и в други градове извън Каталония.

В самата Барселона, на площад "Сант Хауме", между кметството и правителството, стотици каталонци дефилираха с бели фланелки и плакати "Да говорим", с които призоваваха двете правителства - каталонското и централното, да седнат на масата за преговори и да разрешат кризата.

„Ако не се се споразумеят, да подават оставки", се четеше на някои от плакатите на площада.

Каталонското правителство вече е склонно да седне на масата на преговорите, като е готово да отмени едностранно обявяване на независимост, ако властта отзове от областта командированите 5000-6000 полицаи от други области на страната.

За неделя от 12 часа от барселонския площад "Уркинаона" ще тръгне многохилядно шествие на Гражданско общество на Каталония. То призова всички граждани, обществени, политически организации да демонстрират под лозунгите "Стига вече! Да си върнем благоразумието!".

Мобилизацията тръгва от четирима приятели, които създадоха отворена група "Не сме сами" във Фейсбук във вторник, а в петък по обяд тя вече наброяваше над 250 000 членове от цяла Испания и от чужбина.

"Отзвукът е невероятен", споделя пред "Ел Конфиденсиал" един от тях, Начо.

Хора от Барселона предлагат стаи за престой на жители от Галисия и Андалусия, които са готови да дойдат на събирането в неделя, уточнява Канал 3.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!