Подготвената енергийна стратегия ще е център на предизборната платформа на НАПРЕД, съобщи доц. Мария Пиргова от ръководството на коалицията. Експертите от движението смятат, че Бългания трябва да е произвеждаща страна, а в основата на всяко производство стои енергийния сектор.
Как от движение НАПРЕД виждат бъщещето на енергетиката в страната ни: основното за България е да бъде износител на електроенергия, а българската енергетика да разчита на собствени енергоизточници, въпреки, че сега 94% от използваните суровини са вносни. Страната ни има бъдеще и в използването на алтернативни енергоизточници, необходимо е да се осигури диверсификация , която ще предпази България от кризи като преживяната в началото на тази година. Трябва да се върви към изграждане на газопроводите „Набуко” и „Южен поток”, да продължат контактите с Гърция, за да може Украйна да не е единственият източник на газ и в бъдеще, подчерта Пиргова.
Друг елемент от стратегията е въпросът със собствеността. Затова се предвижда преструктуриране на енергийния сактор, като тази част, която е държавна трябва да се ръководи добре за страната, а тази, която не е добре управлявана – да се доприватизира. Смятаме, че държавната собственост сега се поддържа единствено, за да се финансират някои партии от енергийния сектор, обобщи Пиргова.
Енергийната стратегия, която НАПРЕД планира да внесе в НС към края на месеца акцентира и на важния въпрос, свързан с лобирането в Брюксел и Европейската комисия. През тези институции минават и ръководството на атомната енергетика, и възможностите за инвестиции, твърдят експертите. Според тях засега страната ни губи мястото си като енергиен център на Балканите тъкмо защото румънските и гръцките лобисти са много по-силни. При едно бъдещо дясно управление на страната има още възможности до края на годината да се направят още постъпки за отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, да се ускори строежа на централата в Белене , да се използват повече местни въглища и био-маса за производството на електроенергия, което отговаря напълно на изискванията на Европейската комисия в областта на екологията, твърдят от движение НАПРЕД.
Народният представител Мирослав Мурджов сравни енергетиката с „кръвоносната система” на една икономика и в тази връзка са притесненията от бездействието на правителството и министър-председателят. От ПГ ще зададат въпрос от парламентарната трибуна към Станишев какво се е случило с решението на парламента, който изиска постъпки за отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ. Към момента не само, че няма никакви конкретни действия от страна на правителството, но и България ще получи изключително малка част от предвидените от Брюксел 1 милиард евро компенсации за преживяната криза с газа.
Мурджов коментира и отправеното от НАПРЕД писмо-покана към десни и дясно-центристки формации за предварителна среща за уточняване на приоритетите на бъдещо дясно управление. Целта на срещата не е да говорим за бъдещо явяване на изборите или коалиции защото всеки е заявил желанието си, а да помислим заедно за перспективите и възможностите какво десните и дясно-центристките партии могат да предложат на избирателя. И да покажат, че има алтернатива. Желанието на движение НАПРЕД винаги е бил дясно-центристкият модел на мислене, а логиката на едно бъдещо дясно-центристко управление е да се решат и формулират основните приоритети и акценти, каза Мурджов. Той се надява, че след срещата в Каденабия участниците там ще имат една по-избистрена позиция, което ще помогне на предложената от НАПРЕД среща да премине в конструктивен дух.
Като акт с изключително неблагоприятни последици върху бъдещото управление на страната квалифицира доц. Пиргова искането на правителството към ЕК да се обсъди вариант за много по-сериозна намеса на европейски експерти в управлението на България. Ако сега управляващата коалиция стигне до подписване на подобен документ, то той ще трябва да се изпълнява и от следващите управляващи, коментира Пиргова. Това освен че е признание от страна на тройната коалиция, че не може да се справи с проблеми в страната, означава, че европейски наблюдатели могат да имат не само консултантски функции в българското управление, но и ще вземат решения. Ние не можем да се съгласим с това, е категоричната позиция на НАПРЕД. По този повод ще търсят мнетието и съдействието на другите дясно-центристки сили в България.
По време на пресконференцията днес и по повод ареста на кмета на Гърмен Башев беше изказано и сериозно безпокойство относно опитите за ислямизация в различни райони на страната. Не за опасност от изсямизацията, а за реалност от нея говори председателят на младежката организация на ВМРО Ангел Джамбазки. Той припомни, че не веднъж са внасяли сигнали до различни институции по проблема, но държавата се държи апатично. Опасно е разпространяването на ислямизма в циганските райони и махали и ние като граждани настояваме българската държава да си свърши работата, категоричен бе Джамбазки и допълни, че целта в случая е да се защити не само държавата, но и да се защитят българо-мохамеданите от настъпващия ислямизъм. По случая с конфликтен обект в Стара Загора Джамбазки каза, че настояват той да не се превръща в джамия, тъй като на това място има археологически свидетелства от други древни култури и затова трябва да се запази като културен паметник. /БЛИЦ