Валери Найденов, политически коментатор, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Подаръците.

Водещата подари на госта си здрава, българска, червена ябълка. Той отговори: „Моля без това, тази сценка едни библейски аналогии ми прави, ще ни изгонят от рая!“. Водещата отговори, че те са контрапункт на това, че един бивш френски посланик ни е нарекъл „нация от гнили ябълки“. Тя продължи, че те са като портрета на Дориан Грейс.

Валери Найденов подари на водещата книгата „Хъс“. Той обясни: „Тя ще ти помогне да опознаеш себе си, защото ти си една от най-нахъсаните журналистки, също така да си обясниш характера на Бойко Борисов и Слави Трифонов, защото това означава упоритост и преследване на обществена цел!“.

Водещата подари на госта си книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган.

 В този момент водещата пусна в ефир зрител, който се представи като Христов. Той предположи, че Слави Трифонов не се появява толкова дълго време, защото вероятно гримьорката му не е добре и не може да го гримира, за да се представи пред публика. Водещата отговори, че разбира иронията му. Христов отговори, че има някаква истина в цялата работа.
Началото на 45-то Народно събрание.

„„I’ll be back!“, може ли Борисов да каже тази прословута фраза от „Терминатор“?“, попита водещата. Валери Найденов отговори: „Може! Но терминаторът, като се връща, все яде много бой, във филма имам предвид!“. Беновска продължи: „Четох ти постове, ти така „наяде“ Слави Трифонов, а беше толкова за него!“. Найденов отговори:

„Той ще ме извини, но адски ми прилича, когато през 2013 г., когато БСП назначи „кой“ за шеф на ДАНС, ето, сега е моментът, когато народът може да излезе на улицата, да натисне, за да постигне нещо, защото цялата миналогодишна демонстрация нямаше никаква цел, освен да махне Бойко Борисов, а това за мен не е цел. Важното е какво ще дойде след него, не като човек, а като система!“.

„Ти каза „да излезе да протестира, когато назначиха „кой“ за шеф на ДАНС“, да те попитам срещу кого да излезе народът на улицата, срещу този, който не се явява ли?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори, че не трябва да излезе срещу, а „за“.

Той заяви категорично, че ИТН и ГЕРБ трябва да приемат мажоритарния вот, защото това ще промени България към добро. 75% от хората го искат. Водещата попита дали ще го послушат. Найденов отговори, че едва ли, защото когато хората влязат в сградата на парламента се променят напълно. Това се случва в момента.

Валери Найденов каза: „Вчерашния ден в парламента много ми хареса, много добро театро, но не съм доволен от режисурата, можеше по-добре!“. Водещата попита кой е бил този лош режисьор. Гостът отговори, че не знае, защото режисьорът не излиза за аплодисменти. Той продължи: „Ако се върнем към театъра по времето на Шекспир, тогава са се влекли черва по сцената и се е леела истинска кръв, макар и животинска! Тук прекалено цивилизовано минават нещата!“.

„Не бяха ли много сладки вчера, и много самоуверени. Излиза някакъв и започва да говори без да се представя, аз откъде да знам кой си! Тази липса на възпитание да се представят беше уникално нагла!“, продължи водещата. Валери Найденов каза, че от ГЕРБ са се опитвали да пускат капани на Ива Митева, защото знаят, че тя не знае правилника.

Татяна Дончева се е опитала да ѝ помогне, но нещата са станали още по-лоши. Затова след почивката Митева повече не се е явила. „Три жени в средата и двама мъже около тях, на пиеса на Аристофан ми прилича това в ръководството на парламента. Накрая в тази пиеса три баби се бият за един младеж, който иска да „чука“ една млада, но не му дават, защото трябва през бабите да мине!“, обобщи Найденов.

   „Като сме влезли в метафори, кажи кой е младият мъж, обект на интерес?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори, че не е мислил по въпроса, може би Тошко Йорданов.

„Аз в коментара си го нарекох, нали помниш, „Тошко Африкански има гащи бански“?“, отбеляза водещата. Валери Найденов каза: „Хайде да не обиждаме човека, макар че и той си служи с такива неща“ и продължи, че по времето на Шекспир, когато херцог дойде на театър, са му слагали стол на сцената и той е коментирал. Но само херцози, хора от простолюдието не са били допускани.

„А ти херцог ли си в журналистиката и в анализа, като казваш, че политолозите не са херцози?“, продължи водещата. Валери Найденов отговори, че не е политолог, а българската политология здраво е стъпила на основите на научния комунизъм, от който той е бягал винаги.

Водещата припомни, че Валери Найденов е син на бившия главен редактор на „Отечествен фронт“. Найденов каза, че самият той е минал през вестника, както и хора като Петьо Блъсков и Борислав Зюмбюлев и пази много хубав спомен за всички.

Предложеният от ГЕРБ кабинет начело с Даниел Митов.

„Но хайде за този „отечествен фронт“, който се оформя в парламента, всички срещу Бойко, юруш срещу Бойко!“, продължи водещата. Валери Найденов още веднъж заяви, че случващото се в 45-то Народно събрание до момента е „театро“.

Той добави, че ГЕРБ едва ли ще върнат мандата, а самият факт, че предлагат Даниел Митов за министър-председател, е много хитър тактически ход. Водещата отбеляза, че медии са извадили изказвания на Митов, че „Бойко Борисов е разтривал ушите на Тодор Живков“.

Гостът ѝ отговори, че за всеки човек могат да извадят такива изказвания, никой не е безгрешен. „Аз не съм разтривала ничии уши!“, отбеляза Беновска. Наденов отговори: „И аз уши не съм разтривал, но то кое е по-лошо – словесно или физически?“.

Валери Найденов продължи, че ходът с предлагането на Митов за премиер е хитър, защото от една страна поставя под напрежение ДБ, които трябва да гласуват против човек от техните среди, а от друга е предварително обещание за нещо, което ще се случи по-нататък, което би трябвало да привлече на негова страна някои посолства. Найденов се съгласи с водещата, че този ход е предварително съгласуван с тези посолства, но се зачуди защо самият Митов се съгласява.

Водещата отбеляза, че днес в студиото е трябвало да гостува самият Митов, но след излезлите за него публикации от ГЕРБ са решили, че може би е по-добре да не го показват. Найденов отговори, че не вижда връзка между тези неща. Той отбеляза, че повечето от младите хора в ГЕРБ са писали срещу Борисов, както и срещу Доган.

Комисията, която трябва да разследва управлението на Борисов.

„Но какво видяхме вчера, създадоха една комисия, която ще ревизира последния мандат на Борисов, воглаве с Мая Манолова и „Мутри вън“, а колко ли мутри са били вътре в полезрението на Мая Манолова като политик?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори: „Аз мисля, че мутрите нищо не може да ги изгони вън, важното е кой влиза. Кой е мутра, кой раздава тези етикети?“.

„Президентът Радев ги раздаде, помниш с юмрука!“, припомни Беновска. Валери Найденов отговори, че в в момента в България има около 60 000  войници и полицаи, а частните охранители са около 300 000, тоест държавата е правото на легитимно насилие. „300 000 с пушки и патлаци, коя е официалната сила в България, която може да ги пребори? Никой!“, добави той.

„Слави Трифонов, нали точно срещу това протестираше, „Нема такава държава!“, отговори водещата и пусна в ефир едноименната песен на Слави Трифонов. Беновска продължи:

„Припомнихме си талантливия екип на Слави, но моделът, който ни очертава той, който беше насочен срещу първия кабинет на Бойко Борисов, сега дали няма той самият да попадне в подобна ситуация?“. Валери Найденов отговори, че Слави Трифонов е пял подобни песни по времето на Жан Виденов, но това е поетиката на антиелита. Това е тази прослойка, която е против властта, но нито иска, нито може да управлява.

Мажоритарният вот.

„Дойде на моя въпрос, 10 години аз питам – „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?“. Да ти кажа честно нито един политик не посмя да ми отговори – „Аз знам и мога“, всички въртяха и сукаха!“, заяви Беновска. Валери Найденов отговори, че БСП и ДПС заедно могат, друг е въпросът как ще го правят.

Той продължи, че България е сложна конструкция, на много нива има източване на средства, което е невъзможно да се осчетоводи. Найденов заяви: „Просто се източват пари от много кранчета, а ако назначат някой министър-председател, който наистина иска да го направи, дори и със 100% мнозинство, нали на втория ден ще го застрелят!“.

Водещата отбеляза, че в България в новата епоха политически убийства няма. Найденов отговори: „Ако се наложи – ще има! Такъв „ангел“ няма как да стигне до този пост, а ако стигне – ще го застрелят! Единственият начин да се стигне до радикална промяна е да има широк натиск отдолу, да натискат на всяко място, от което зависят нещата. И това се нарича мажоритарен вот, защото това е единственият истински начин да се избират представители!“.

Водещата отбеляза, че в момента Борисов е заявил, че ще подкрепи мажоритарен вот. Валери Найденов отговори, че според него това е блъф, а Борисов вече го е правил през 2017 г. Той беше категоричен:

„Това е блъф и чака да види дали Слави ще отговори на блъфа! В покера, ако си сигурен, че срещу теб нямат добри карти, тогава отговаряш! Ако си „шубелия“ – тогава казваш „пас“!“. „Слави „шубелия“ ли е?“, попита Беновска. Гостът ѝ отговори, че засега така излиза. Слави каза „пас“ на този блъф. Според него ИТН имат възможност да внесат проекта за мажоритарен вот, ако се окаже, че ГЕРБ блъфират, тогава те ще се изложат и ще се намали влиянието им.

Васил Божков.

„Като говорим за тази комисия, за мажоритарен вот, за бунтове, Васил Божков много се умълча, но вчера новото мнозинство заложи в тази комисия един капан – като се правят проверки, да се провери и комисията по хазарта и всичко свързано с хазарта!“, отбеляза водещата Илиана Беновска.

Валери Найденов отговори, че това може да не е капан, а да е опит да се защитят интересите на Васил Божков. Беновска уточни: „Това исках да кажа – капан към ГЕРБ, но дадоха трибуна на Васил Божков да се разприказва сякаш!“. Найденов отговори, че всичко, което вади истината наяве, е добре. Странно е обаче, че са били нарушени правилата при съставяне на комисии. В миналото е имало квоти, а сега много не се спазват.

Президентът Радев.

„А не е ли най-големият печеливш от всичко, което се случва, от новото мнозинство, от самотното говорене на Борисов под снежинките и пред дувара президентът Радев?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори, че не е убеден в това.

Той продължи, че ако има нови избори, ГЕРБ ще се представи по-добре, а други няма да се представят добре. Според Найденов високата цел на Радев е служебно правителство и ако този парламент се разтури, то ще го постигне. Той добави: „Но след вчерашното представление много неща ще се променят при следващи избори!“.

Анти-ГЕРБ формациите в парламента.

„А не се ли разтанцуваха вчера много ДБ, прегръдките с Мая Манолова и Татяна Дончева, че даже се попрегърнаха и с Корнелия, за да правиш извод, че няма да се изкушат да влязат във властта?“, попита Беновска.

Валери Найденов отговори, че ако следим изявите на ДБ и техните присъдружни политолози, има натиск тази сглобка от партии да мине вляво. Той продължи, че посланията на Сорос звучат като леви и социалистически. Критиките на Сорос към ЕС и САЩ са от леви позиции и той спонсорира само леви фондации.

„Тук виждаш дългата ръка на Сорос срещу Борисов ли, подкрепяйки ДБ?“, попита Беновска. Найденов отговори, че вижда как някои политолози се опитват да бутнат „градските сини“ вляво, защото там е истинското им място, защото дясното защитава правата на богатия елит.

„Да, но Мая Манолова и Татяна Дончева, да ме извиняват, отсъстват в момента, но ще ги поканя другата седмица, едната защитаваше братя Галеви, те богати ли са, или са хора с наказуеми от закона действия? Татяна Дончева пък внесе поправката „Ванко 1“, за да защити един човек, забогатял от проституция!“, заяви водещата Илиана Беновска.

Валери Найденов отговори, че Дончева е казала, че е внесла тази поправка без да иска. Той добави: „Аз разбирам от интервюта на Татяна Дончева, че харесва цигулка и класическа музика, а защо е харесала „сутеньорския рап“ не мога да кажа! Но щом тя харесва „сутеньорски рап“, тогава защо десните да не могат да станат леви и обратното? Защо да не могат да се прегръщат Мая Манолова и хора от десните!“.

Каква партия са ИТН?

Валери Найденов каза, че е изчел програмата на ИТН и тя определено е дясна програма, но има няколко точки, които дават власт на народа и точно затова ги подкрепя, защото ако тези точки се реализират, то тогава народът ще подреди нещата както иска.

Той продължи: „Понеже има една тенденция да се твърди, че народът е много прост, аз досега не съм видял селянин да не си знае интересите. Селянинът няма претенции да се занимава с онтология, но знае какво иска. Тези, които не знаят какво искат, те са сред псевдоинтелигенцията в града!“.

„Скришно ли ми казваш, че новите печеливши в политиката са си скроили сами шапката?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е рано да се каже, всичко е театро и не се знае какво следва, не се знае кога ще гръмне пушката. Беновска каза, че има една снимка с пушка, която е подарила на Волен Сидеров за сватбата му. Беновска каза, че ще я донесе и попита Найденов дали ще я приеме, защото вече ѝ е отказал ябълката.

Валери Найденов отговори: „Аз никого не призовавам да хване шумака, Балкана! Искам всичко да бъде законно, по законите на демокрацията!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 17-ти април 2021 г.