Валери Симеонов изригна мощно срещу Динко и Перата, хора като тях нямали нищо общо с патриотизма

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов бе особено доволен, че днес е имало сериозен дебат по циганския въпрос. Той говори пред журналисти, след като парламентът одобри Административен мониторингов доклад за 2016 г. за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020).

Казусът предизвика голяма дискусия в парламента, която продължи повече от два часа. Валери Жаблянов от БСП също изрази удовлетворение, че за първи път докладът не е бил приет формално, а е предизвикал истински дебат, пише "Флагман". 

След въпрос как оценява случая с бития оператор от Би Ти Ви на антициганския протест в Асеновград, Валери Симеонов отговори: „Моята оценка е еднозначна. Това е недопустимо. Особено такива компрометирани, бих казал, знакови фигури като Петър Низамовци разни, Динковци и прочие хора, които нищо друго не правят, освен да се възползват от напреженията, за да повишат по някакъв начин своя медиен рейтинг. Не мисля, че трябва да им се помага на тези хора. Това няма нищо общо с патриотизма, нищо общо с национализма”. Така Валери Симеонов се съгласи с депутата от ДПС Рамадан Аталай, който заяви в пленарната зала, че на хора като Динко и Петър Низамов-Перата властта не трябва да помага.

По време на дебата обаче Симеонов отхвърли обвинението от страна на Аталай – че поверената му отговорност за интеграцията на малцинствата, е все едно лисицата да пази курника. Той каза, че доскоро е бил управител на фирма и че в нея работели десетки роми, включително и на по-високи длъжности.

Валери Симеонов припомни и че е построил църква в ромския квартал „Победа”, която струвала 1,5 млн. лева. Той бил председател и на клуб, в който половината спортисти били роми.

„Скат” била единствената телевизия, в която има циганско предаване, а в партия НФСБ имало също цигани, някои от които на лидерски постове.