Бъдещето на Васил Божков в България е ясно – в затвора. Това заяви пред БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Той атакува всичко наред, само и само да има промяна на политическото управление в момента и той да се завърне на бял кон. Това няма как да стане, най-малкото ЕС няма да го позволи”, отсече той.

Божков в момента има артистични занимания, с които отклонява вниманието на обществеността, но до момента не е завел дело, заяви Валери Симеонов.

Според него, поведението на хазартния бос е нелогично.

 Целта на промените в Закона за хазарта е да се ограничи хазартната зависимост, защото това е пандемия, не по-малко опасна от коронавируса. Това каза още Валери Симеонов в „Дебатите по повод Закона за хазарта и промените в него са инспирирани. Спортните клубове, които се обявиха срещу промените, са организирани да го направят. Те са мотивирани от по-състоятелните хора в бранша. Нали не се заблуждаваме, че казината отделят сериозни пари за спортни клубове?

През 2018 година внесохме първия законопроект срещу империята на Васил Божков. Тогава пак масово спортни клубове се обявиха срещу промените, но виждаме, че търкането на билетчета остана в миналото. Това са едни реакции, които са инспирирани и организирани. За тях не се крият ощетяването на интересите на българския спорт, още по-малко на училищния спорт.

Тези фирми, които са спонсори на спортни клубове и футболните клубове, си плащат данъците. Не мисля, че казината имат някакво участие. Ако твърдят, че имат, значи лъжат“, посочи Симеонов.

„С коалиционните партньори от ГЕРБ работим по въпроса и излагаме доста разумни аргументи защо не трябва да действат толкова много казина и игрални зали в страната. Ограничаваме ги само в 5-звездните хотели и курортите, както и по ГКПП-тата. Разчитаме на нашия диалог с ГЕРБ. На първата комисия - по младежта и спорта, имаше двама "за" и 15 "въздържали се".

На комисията по бюджет и финанси бяха 5 "за" и 13 "въздържали се", значи има някакво развитие. Надявам се тази седмица да гласуваме предложението на първо четене. Ще опитваме да убеждаваме не само ГЕРБ, но и целия парламент, че това е отговорно решение, което трябва да бъде подкрепено“, посочи той.

„Предлагаме разсрочено затваряне на тези зали, докато им изтекат лицензите. Предложението ни е до 2025 г, когато изтичат лицензите на 2/3 от тези хазартни гнезда. Ще бъдат изгубени няколко десетки милиона, около 65 млн. лв. за 5 години от затварянето им, което е нормално. Това е около 2-3 млн. на година. И на децата е ясно, че това е една хазартна пандемия, болестна зависимост, която е не по-малко опасна от коронавируса. За търкането на билетчета никой не вярваше, че може да се спре, но вече никой не търка билетчета и хората свикнаха с това“, добави той.