Валери Жаблянов: Това, че сега няма бежанци по границата, никого не успокоява

Намираме се в ключов момент на промяна, смята депутатът

Националният план за развитие на България на БСП е стратегически за настоящата ситуация. Това заяви пред БНР Валери Жаблянов, член на ИБ на БСП и депутат от ПГ „Лява България”.

По думите му въпросът с националната сигурност, който е бил ключов в кандидатпрезидентската кампания, не е разрешен. „Това, че сега няма бежанци по границата, нищо не означава и никого не успокоява”, добави той. Като втори въпрос по същата тема, Жаблянов открои  състоянието на въоръжените сили и заяви, че по тези въпрос БСП дава убедителен отговор. „Въпросът за икономическото развитие на България също е ключов.  Очевидно е, че с този икономически модел, страната ни не може да постигне друг, освен счетоводен ръст. Ние не можем да се надяваме, че този, който хване контрабандата – ще гарантира развитието на България. Това е  глупост, която слушаме години наред. Добавената стойност в богатите държави идва от работеща икономика, от индустрия и промишленост”, изтъкна Жаблянов.
 
Валери Жаблянов уточни, че Националният план за развитие на България трябва да бъде гласуван на Конгреса на партията на 4-ти и 5-и февруари. „Както преди две десетилетия, страната се намира в много ключов момент. Влизаме в нова епоха от световен мащаб. Нужна е смяна не просто на политическия елит, или на политическото ръководство на страната, необходима е смяна на социално-икономическия модел у нас.  В момента се намираме във възможно най-дясното общество в Европа – най-ниски данъци, частни собствености и корпорации във всички области от енергетика, отбрана, сигурност.  Всичко, за което се сетите, е частно. Къде по-надясно може да отиде България? Затова страната ни се нуждае от съдържателна промяна на този социално-икономически модел”, обясни Валери Жаблянов.
 
„Очевидно е приключването на етапа на свръхнатоварената приватизация и на доопоскването на създаденото от годините на социализма. България се нуждае от нова държавност, от ново съдържание на институциите. Смятам, че БСП има кадровия потенциал да извърши тези промени”, добави народният представител. Той уточни, че не само в партията има хора, които са способни да участват и извършат тези промени.
 
Промяната трябва да я направят хора, които обичат България, а не я продават
 Валери Жаблянов смята, че голяма част от грамотните българи биват държани умишлено настрани от съществените процеси у нас. По думите му промяната трябва да се извърши от хора, които обичат България. „Защото има голяма разлика между това- да обичаш България и да я продаваш”. Той обясни, че  хората на промяната трябва да бъдат все пак с политически опит и институционално мислене. „Защото промяната от улицата също не се състоя на няколко пъти. И нея я опитахме през годините на прехода”, коментира Жаблянов.
 
На въпрос на водещия, дали е възможно новият президент ген. Румен Радев да даде още малко време на това Народно събрание, както поиска Цветан Цветанов от ГЕРБ, за да се отговори на обществените очаквания за промяна на Изборното законодателство, Жаблянов беше категоричен, че държавният глава няма да наруши Конституцията.
 
„БСП има последователна позиция. Президентът, неговите правомощия и правителството, което създава- са ясно разписани в Конституцията. Как да даде още време? Да продължи да действа правителството в оставка още, или да назначи служебно правителство, което да работи с парламент? Аз не виждам такъв конституционен вариант”, заключи Валери Жаблянов.