Васил Терзиев от ПП-ДБ каза има ли топла връзка ДС - Телерик

"Ние започнахме като част от "Кимкооп", защото не искахме да регистрираме фирма, но не сме получили милиони от ДС", изтъкна той

"Знаех, че семейството ми ще бъде тема. Затова още в началото споделих с партиите, за да преценим заедно дали това представлява непреодолим риск. Да се претегли какво съм постигнал аз като човек, в какво вярвам, какво мога да дам в тази кампания.

И какво седи като теми, които могат да се експлоатират. Нищо изненадващо няма. Това е модел, който и в други кампании сме го виждали развит, където се минава към очерняне на кандидата. Разделяй и владей".  

Това каза по БНР Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на ПП- ДБ и "Спаси София", подкрепен от гражданската инициатива "Екипът на София", във връзка с принадлежността на баща му и дядо му към Държавна сигурност.

Терзиев определи като изключително грозна и неотиваща на един президент репликата на Румен Радев, че "човек, който се отрича от родителите си, ще се отрече и от държавата си":

"Със сигурност аз не съм се отрекъл от родителите си. Няма как да се отрека и не бих го направил! Това да смятам, че комунистическият режим е престъпен, е така, аз го смятам. Защо Радев не види какво съм направил през годините като човек, който "предава" родината си? 

Създал съм хиляди работни места, десетки хиляди - индиректно, докарал съм в държавата инвестиции за милиарди, инвестирал съм милиони лични пари в образование и социални каузи. Това ли е профилът на човека, който предава родината си?". 

Той подчерта, че приемайки да бъде кандидат за кмет, се е съгласил да бъде обект на обществени обсъждания:

"С темата за ДС разговорът се измества от тези, които са организирали по-голямата част от прехода и са зад системата, която искаме да променим. Аз съм привърженик да се реши този проблем генерално, а не избирателно. Да се намери начин да бъдат отворени досиетата и това да спре да бъде начин, по който се прави политика. Да бъдат по-широко отворени, за да не могат да се използват като оръжие".

Не сме получили ДС милион и не сме връщали ДС милион, категоричен беше Терзиев и уточни:

"Нямаме никакви ангажименти и отговорности към подобни структури. Ние започнахме като част от "Кимкооп", защото не искахме да регистрираме фирма. Единствените пари, с които тази дейност, която прерасна в "Телерик", са спестявания от заплати на Светозар, Бойко, Христо и мен. Компанията е финансирана единствено от средства на клиенти, които са купували от нас продукти".

(Б.ред. - "Кимкооп холдинг" започва да произвежда оптични компоненти в Панагюрище, и според информация на Forbes България това става благодарение на създадения през 70-те години държавен завод "Оптикоелектрон". Компанията, занимаваща се с военна техника и множество чувствителни сделки в сферата на оръжейната търговия “Кимкооп Трейдинг” ООД, дава финансовото начало на “Телерик” като я регистрира като част от своята дейност. За това помага бащата на Светлозар Георгиев - Георги Георгиев. Светозар е съдружник на Васил Терзиев и един от основателите на “Телерик”.)

Васил Терзиев изрази очакване, че с издигането на кандидатурата на Вили Лилков атаките към него няма да престанат. Той коментира и предложението на ПП-ДБ за конституционна промяна, ограничаваща кметовете до два управленски мандата:

"Аз много вярвам в мандатността. Привърженик съм на това да бъде максимално три мандата, а не два, за да има достатъчно време да се реализират и много големи проекти".

Терзиев подчерта, че ГЕРБ е политическият опонент в София на формацията, която го подкрепя, независимо от това, че ПП-ДБ са партньори с ГЕРБ в управлението на страната.

"В София са инвестирани много пари, с които е можело да бъде постигнато много повече и много по-качествено. Г-жа Йорданка Фандъкова е абдикирала от ролята си и това води до много неща, които се вършат на парче. Не си е поела отговорността, за да ръководи Общината", коментира той.

По думите му при липса на мнозинство в Общинския съвет ще се търсят плаващи мнозинства, а не коалиция с ГЕРБ. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук