Реалната пропорция на управлението изобщо не е 8:5:3, а често е 8 + 3 минус 5, защото ние в много случаи сме слаби и безлични в тази коалиция. Нас често ни няма. Това каза при много емоционално изказване пред участниците в Четвъртия конгрес на НДСВ в Габрово министърът на държавната администрация Николай Василев.
Уволняват безнаказано наши членове и симпатизанти по политически причини и ги заменят с по-малко компетентни техни партийни функционери. Сега има опасност за поредните двама наши членове в още една областна администрация. Имам един риторичен въпрос: какво става, когато подобно нещо се случи на ДПС, избухна Василев. 
От безхарактерни партии нужда няма, каза още министърът.
За мен и за много от вас коалиция с левицата не е била мечта. Но направихме този компромис и смятам, че на НДСВ се дължи навременното приемане на България в Европейския съюз без предпазна клауза. При сегашната световна финансова криза на НДСВ се дължи бюджетната дисциплина и доброто икономическо развитие на България, изтъкна Василев. 
През този месец Станишев и Борисов изостриха своя кандидат-премиерски дуел. Най-много ме боли, че в момента НДСВ не участва в подобен дебат, каза Василев Защо нас ни няма в епицентъра на политическите събития, зачуди се Василев. 
Старата слава няма да ни спечели изборите. Пасивността и инерцията няма да върнат при нас стотиците хиляди наши изгубени поддръжници. Днес НДСВ се нуждае от нова енергия и нова визия, категоричен бе той. 
Според него НДСВ трябва да привлече още минимум десет хиляди нови членове и регистрирани симпатизанти до изборите.  /БЛИЦ