Министър Николай Василев покани днес на среща представителите на неправителствената мрежа БАРДА Димитрина Тодорова и Милена Дачева, както и журналистката от „Дойче веле” Антоанета Ненкова. Поканата беше по повод интервю, дадено пред „Дойче веле”, от Милена Дачева, в което се отправят обвинения към различни министерства, включително Оперативната програма на МДААР „Административен капацитет”, съобщиха от ведомството.
Експертите подчертаха, че единствено министър Николай Василев е реагирал на интервюто. В продължение на близо час те разказаха за своя опит от контактите си с държавната администрация. За съжаление, представителите на БАРДА не предоставиха конкретни данни за нарушения по ОПАК, въпреки категоричните настоявания на министър Николай Василев. Министърът подчерта, че би могъл да реагира и че ще реагира незабавно, ако му бъде предоставена конкретна информация. Той сподели дълбокото си огорчение и обида от говоренето „по принцип”, без факти, без конкретни имена, без доказателства. Министър Василев заяви, че високо цени екипа на ОПАК и че ще направи всичко възможно да опази тяхното достойнство и чест от клевети и недоказани обвинения, като същевременно ще бъде безкомпромисен към всяко нарушение.
Експертите изтъкнаха доброто си взаимодействие с министерството и изразиха съжаление, че са замесили името на служителката Мария Димитрова (бивш ямболски заместник областен управител, обвинена, че се е застъпвала за определени НПО), като са се основавали в реакциите си единствено на това, „което се говори в Ямбол”.
Участниците в срещата се разбраха в бъдеще да продължат доброто си сътрудничество и при наличие на сигнали за нередност, незабавно да уведомяват компетентните органи, съобщават от МДААР. /БЛИЦ