"Продължаваме промяната" ще е партия, която ще защитава интересите на България, което ще рече пълна независимост. Руските интереси, които са били и са част от политическите групи в България, ние вярваме, че зад тях стоят 3-те милиарда от Турски поток, отказа ни от азерски газ, който сме направили, забавянето на гръцката връзка с над 10 години. Както виждате, в последните 3 месеца тя бе построена повече отколкото година и половина пред това. Казали сме юни месец, а тя ще стане до тогава. Това каза премиерът Кирил Петков по време на извънреден брифинг на ПП. 

„Продължаваме Промяната” проведе първия си изпълнителен съвет снощи. На него решихме, че като партия ще подкрепим изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. Така и ще гласуваме в парламента следващата седмица", заяви Петков.

Партията за първи път обявява позицията си по темата. Тя е подкрепена от ИТН и ДБ. Четвъртият коалиционен партньор - БСП, е твърдо против предоставянето на оръжия за Киев.

"Не се опитваме да балансираме там където виждаме ясна агресия от чужда страна върху една европейска страна. Можете да очаквате ясни позиции, суверентит и зависимост. Всяко наше действие ще бъде в полза за българите", допълни той. 

"Това е едностранен натиск, с който е нарушен договора. "Булгаргаз" е изпратил парите по договор, но "Газпром" ги спря. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна и една, която е изправна. Не можем да кажем, че това ни учудва. Очаквахме тези проблеми и се подготвяме от февруари месец. Тя е ясна и ще обясни доста неща, които са се случвали в последните 12 години в България. Гръцката връзка е интерконектор, по който ще доставяме 3 млрд. кубически газ на година, но от Гърция и Турция можем да доставяме общо около 20 млрд.", каза след него вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Борисов за спрения газ: Ако бях премиер, още днес щях да звънна на Путин и да му кажа... БЛИЦ TV

"Да се разчита само на руската връзка е извинение. Направили сме така че ако газът спре, в рамките на 24 часа да реагираме. Тук въпросът стои защо това не беше направено по-рано от едни предишни правителства. В момента, в който говорим, въпреки че спрямо подаването на руски газ няма намалено потребление, имаме LNG кораб, който разтоварва в Гърция и стига до нас без проблеми. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем с трасето няма", обясни той.  

"Спомняте си, че се вдигна вой защо беше отстранен член на "Булгаргаз". "Булгаргаз" има сключен договор за 1 млрд. кубически метра на година. Доставките за месеците януари, февруари, март, щеше да идва в пъти по-евтино от този в "Газпром". Г-н Павлов в края на месец септември подписва анекс, с който доброволно се отказва от 60% от количествата азерски газ до средата на тази година. Това не е случайно. В началото на септември водихме разговори на правителствено ниво, на които присъстваше г-н Павлов. Изисквахме договорите, стана ясно, че се доставя газ през алтернативно трасе и 2 седмици след като вече не бях служебен министър, анексът е разписан. МВР събра данни срещу г-н Павлов и са в прокуратурата. От средата на януари до сега прокуратурата не е направила нищо", допълни Василев.  

"В момента България няма проблем с доставките на газ. Газът идва с около 20% по-висока цена. Работим с ЕС така че газът да стане по-евтин от преди. Говорили сме с Гърция, Италия, така че това, което може да влезе в южна посока, могат да излязат през Румъния или Сърбия и да излязат на европейския пазар. Утре имаме среща, на която да ускорим общите покупки, защото това се налага", каза финансовият министър.

Петков разкри как ще отвърне на Русия за спрения газ, ето какво става с платените пари

Според Асен Василев в момента има безпрецедентна икономическа агресия срещу България.

"Руската посланичка си позволи изказвания, които не са съвместими. Изказвания, които ако наш посланик беше направил в Русия, щеше да е отдавна изгонен. Да върнем историята - България не обявява война на СССР и поддържа дипломатически отношения с нея по време на ВСС. България не изпраща войски, но въпреки това СССР обявява война на България, влиза с войски и изнася 162 завода. Ние не търсим конфликт. Ние не търсим война. Но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, опитва се да ни насилва, да ни изнудва, приключи", заяви Василев.

"И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора. Това трябва да е също ясно, защото в този конфликт това, което виждаме, е много ясна позиция. От една страна позицията е държавите сами да могат да определят как да живеят, устройват икономиката си и как да се управляват, в какви блокове да участват и как да уреждат живота на гражданите. От другата страна на този конфликт живее цялата концепция за велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци на тези държави", каза още той.  

"Позицията, която Радев изрази, че ако даваме оръжие и продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна защото в нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи и ние трябва да й помогнем да победи в този конфликт, защото алтернативата е първо Украйна, а след това Източна Европа да станат васални придатъци. Пак казах, никой тук не иска да води война. Ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар", заключи Василев.