Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев коментира добрите практики, които системата "единен фиш" налага, като наблегна на най-важния ефект – намаляването на възможностите за корупция. Днес той посети ГКПП Калотина и остана доволен от функционирането й. В допълнение Василев отбеляза, че цялостното състояние на пункта е задоволително, но направи някои забележки относно инфраструктурата.
 Министърът бе придружен от зам.-министър Ангел Иванов и ген. Валери Григоров – съветник в министерството. Системата за плащане чрез „единен фиш” стартира на пункта на 18 август 2008 г. Василев лично провери системата като премина през всички гишета на пункта в посока от Сърбия към България.
Локалната информационна система за плащане чрез „единен фиш” е в редовна експлоатация на 10 от 11-те сухопътни ГКПП, които са външни за ЕС. Това са пунктовете Златарево, Станке Лисичково, Брегово, Връшка Чука, Малко Търново, Капитан Андреево, Олтоманци, Стрезимировци, Лесово и Калотина. Последният граничен пункт, на който трябва да бъде въведена системата е Гюешево, където тя ще бъде пусната след окончателно приключване на извършваните там в момента строителните дейности.
Освен за обезпечаване на системата за плащане чрез „единен фиш” през 2008 г. за поддържане и подобряване на инфраструктурата на ГКПП Калотина МДААР предостави на областната администрация на Софийска област общо 150 000 лв. Тези средства са инвестирани за ремонт и възстановяване на техническата инфраструктура; полагане на хоризонтална маркировка; изработка и монтаж на указателни светлоотразителни табла, пътни знаци, стълбове и строителни елементи; възстановяване на водопровод за питейна вода. /БЛИЦ