Велчев: Ако поделението в Челопечене имаше адекватна охрана едва ли би се стигнало до там

Ако поделението в Челопечене имаше адекватна охрана, а не пенсионери, нямаше да се стигне до там. Щяхме да знаем какво се е случило, или въобще нищо нямаше да случи. Това каза преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Борис Велчев.

Според главният прокурор Борис Велчев от особен приоритет на разследващите ще е да бъде установено кое длъжностно лице от Министерство на отбраната е разрешило поделение като това в Челопечене претъпкано с експлозиви да се охранява само от двама пенсионери.  Не знам дали ще можем да търсим наказателна отговорност  от това лице, но ще се постараем много силно да го направим, каза Борис Велчев.
Велчев обясни, че по делото се работи интензивно. “Не бива да се забравя, че то е много сложно за работа, защото доказателствата трябва да бъдат събирани от нещо, което наподобява лунен пейзаж. Крайно време е открито и ясно да кажем, че дължим станалото на едно или няколко длъжностни лица в Министерството на отбраната и Генералния щаб, които решиха, че подобен огромен по площ обект, намиращ се в близост до София и претъпкан с боеприпаси и експлозиви, може ефективно да бъде охраняван от двама пенсионирани военнослужещи”, заяви главният прокурор. “Нямаме данни за кражби в поделението, но предвид охраната не бих ги изключил”, каза още Велчев. Той обясни, че в момента се прави оглед на обекта, а срещу командира на поделението се води разследване за нередности при търговете, свързани с продажбата на отработения при утилизацията продукт.  /БЛИЦ