Би било огромна грешка в средата на икономическа криза заради анонимни и недоказани обвинения и то не лично към финансовия министър, Пламен Орешарски да бъде освободен. Това заяви зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев по бТВ тази сутрин. Той изрази умерен оптимизъм за развитието на икономическата криза у нас.
Вярвам в почтеността на Мария Мургина до доказване на противното, категоричен бе Милен Велчев. Той призова разследващите органи да си свършат максимално бързо работата си по направените обвинения за източване на ДДС в колосални размери. Съмнявам се всичко това да е вярно, звучи ужасно. Ако се докаже, всички държавни органи трябва да направят така, че тази практика да се прекрати, заяви зам.-председателят на НДСВ. По думите му Мургина е човек на себе си като всеки професионалист, издигнал се в системата. Той допълни, че нейното назначение за поста изпълнителен директор на НАП е било номинация на Орешарски. Ние сме на пето място в целия ЕС по събираемост на ДДС, напомни бившият финансов министър.
Той похвали работата на премиера Сергей Станишев и на Пламен Орешарски за воденето на консервативна финансова политика. Заради това България ще избегне кризата в най-лошите й измерения в някои други страни, смята Велчев. Той отбеляза позитивния икономически растеж, неувеличаването на данъците и натрупването на валутния резерв. Според Велчев най-засегната от кризата е банковата система. Ако има краткосрочни облекчения за тези, които не могат да обслужват кредитите си, това ще бъде удар върху банките и ще ги принуди още повече да свият кредитирането, твърди бившият финансов министър. /БЛИЦ