Бойко иска купата, а мачът не е почнал, заявява в интервю за утрешния брой на вестник "Стандарт" депутатът от Коалиция за България Велислава Дърева.
Г-жо Дърева, какво мислите за изявлението на Бойко Борисов, че БСП се финансира по тъмен начин и той ще я разобличи?
- Бойко Борисов вече говори като премиер. Той се изживява като министър-председател, но нека бъде любезен малко да почака. Изборите още не са се случили, не се е видяло кой за кого гласува. Това ще бъдат най-тежките избори. Много трудни месеци очакват държавата, която непрекъснато ще бъде разтрисана от тези политически амбиции и интриги, което не е полезно за никого. Колкото до финансирането на партиите - този въпрос е поставян около хиляда пъти досега. Но партиите не искат да приемат сериозен закон, който да контролира техните пари. Ако тръгнем на една задълбочена проверка, ще се окаже, че политическите формации се финансират по един и същи начин и никой не бива да се прави на херувим. Но някои газят лука повече от други.
- Защо Станишев покани на дуел Бойко Борисов?
- Очаквам с интерес такава дискусия. Тя ще бъде истинският сблъсък. Досега двамата си говореха като боксьори, но всеки в своя ъгъл, а съдия им бяха медиите. Да видим кой ще е победителят на живо. Да не забравяме, че политиката не е бокс.
- Зверският побой над журналиста Огнян Стефанов обаче породи огромни тревоги за свободата на словото у нас. И въпроси за връзките между медиите и подземния свят.
- Отдавна е дошло време ние, журналистите, да говорим откровено за нещата и за собствените си проблеми. Да престанем да се правим на ангели. Когато Ахмед Доган каза една истина - че около всяка партия има обръчи - икономически и финансови, всички се нахвърлиха върху него. А той пропусна да каже, че има и медийни. Така и около всяка медия има политически и финансови обръчи. Всичко е навързано. Българската журналистика има много здраве от Христо Ботев, както се казва.
- Какъв е изходът от това незавидно положение?
- Тази криза продължава вече 20 години. Ако преди това основното изискване към журналистиката беше да бъде обслужващ персонал, сервитьор, който носи две бири на масата на властта, сега тя е просто една държанка. Журналистиката влиза и в играта на подземния свят, и в политическата интрига. Когато журналистиката подмени позицията с поза, мисията с интереси и каузата с клевета, това вече не е журналистика. Гилдията мълчи, когато всякакви силни на деня си позволяват да се гаврят с честните журналисти, а после плаче, че не я защитават. Всеки оцелява поединично. Когато става дума за престъплението срещу Огнян Стефанов, какво се случи? Три дни и медиите, и обществото, и държавата говори по тази тема. Веднага обаче беше злоупотребено с този инцидент политически. Кой първи се намести на протеста на журналистите? "Атака". А това е грозно отвсякъде. Най-страшното е, че няма истинска свобода на словото, смисълът на тази най-висша ценност изобщо не се разбира, тотално е подменена с финансови и политически интереси.
- След покушението срещу Огнян Стефанов гръмна и скандалът със следенето на депутатските телефони.
- Не можеше да не се стигне дотам. Скандалът с ДАНС е абсолютно водевилен. Седнали да ми плачат разни депутати, че им подслушват телефоните. Ами като от тях тече класифицирана информация, естествено, че ще им слушат телефоните. Какво се правят всички на паднали от Луната? Нека погледнем какво се случва във вътрешната комисия. Откъде тече най-много класифицирана информация? Кой непрекъснато се хвали, че има еди-какви си дискове с еди-какви си записи? Този човек се казва Атанас Атанасов. Естествено и правилно е да го подслушват. И седнали да се притесняват. Да се притесняват колкото искат - който е гузен, ще се притеснява
- Вече май свикнахме с непрекъснатото заливане на медиите с полицейски разработки и компромати.
- То никога не е спирало. Всички много добре знаем, че най-изобилно тече класифицирана информация от политиците и най-вече от парламента, както и от хората в сигурността. Тези лобита ще се избият помежду си кой да дърпа конците на държавата задкулисно - и това е генералният въпрос.
- В средите на БСП скандалът предизвика и подозрения, че премиерът атакува политическите противници в партията.
- Това са глупости. Станишев и да иска, не може никого да подслушва. Първо, това не му е работа. Освен това някои хора нали написаха Закон за СРС. Каквото са написали в закона, това ще им се случи. Или мислят, че това не се отнася до тях! Който е гузен, си е негов проблем, не бива да го прави обществен.
- Правилен ли беше призивът на Георги Първанов политиците да спрат да ровят в масивите на спецслужбите?
- Когато президентът каза, че това е "много шум за нищо", той сгреши. Това е много шум за всичко. Под "всичко" се разбират всичките политически интереси в момента. Сблъсъците, стремежът да се измъкнат чисто политически изгоди. И тъй като тези хора не разполагат с други оръжия за постигане на своите политически цели, залагат всичко на скандала. Нещата съвсем не са маловажни, те са твърде сериозни.
Президентът се стреми топката да бъде успокоена обаче тя няма да се успокои по този начин. Идват избори. Чакат ни дълги месеци с подобни злоупотреби - и със свободата на словото, и с органите по сигурността, и с опити да бъде дискредитирано всичко, което се опитва да работи в битката срещу корупцията.
- Появи се и версия, че ударът по ДАНС всъщност цели компрометирането на премиера Станишев?
- Естествено, тъй като Станишев беше инициаторът за създаването на ДАНС. Ако бъде дискредитирана ДАНС, ще бъде дискредитиран и премиерът. Не знам дали сценарият ще успее. Както навсякъде, така и в ДАНС, се бият някакви лобита. Резултатът е положението на българската държава.
- Битката между лобитата в службите ще се отрази ли на БСП, доколкото повечето засегнати лица са червени политици?
- Не. Чак дотам не мога да си го представя. Често ме питат кое лоби срещу кое воюва в БСП? Като видя кой говори по телевизора, ми е ясно чие лоби говори. Генералният въпрос обаче е: "А кой е лобито на БСП?"
- И до какъв отговор стигате?
- Лобито на БСП е добрата политика, не някакви хора с лични интереси.
- Очаквате ли драми в БСП около предстоящия 47-и конгрес?
- Не очаквам сътресения вътре в партията, тъй като идват избори и много хора са загрижени единствено и само за себе си - дали ще попаднат в листите, дали ще бъдат във Висшия съвет и в Изпълнителното бюро. Голямо треперене пада по тоя въпрос. А това ще смекчи и сблъсъците, тъй като никой не желае да загуби позициите, които има в момента.
- Говори се, че истинската битка в БСП не е между крилата, а за овладяването на местните организации.
- Това феодализиране е изключително опасно и много гнило. На доста места ситуацията е точно такава. Цели организации приличат на феодални владения. Има хора, които се смятат за еднолични владетели на една или друга организация. Те са несменяеми, защото са свързани с бизнеса. Хората, които ги подкрепят, също са зависими от икономически интереси.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е готов на дебат с премиера Станишев, ако обсъждат истинските проблеми на страната. "Столетницата се финансира изключително на тъмно и ние ще докажем това след една седмица", обяви лидерът на ГЕРБ по време на учредяването на новата структура към партията ГЕРБ-Предприемачи. "Всичко ще стане ясно до 7 дни. В този срок службите трябва да се произнесат по данните, които имаме", заяви Борисов. Той уточни, че е подал на магистратите и имена на социалисти, които са отговорни за черните каси на Столетницата. Папките с документи срещу БСП са предадени на Главна прокуратура, допълниха от ГЕРБ. Още нямаме нищо, вероятно тази сутрин ще ги получим, казаха обаче от екипа на Борис Велчев. Става въпрос за фирми, уличени от ОЛАФ в злоупотреби с европари, обясниха от ръководството на ГЕРБ. Според партията на Борисов тези компании cа правели "вноски" към БСП. "Не е изключено тъмно финансиране на БСП да означава и финансиране от подземния свят", заяви Красимир Велчев, организационен секретар на партията. В черния списък са включени и дружества, спечелили обществени поръчки, както и концесионери. Според ГЕРБ собствениците им се отблагодарявали на левицата, като й пращали пари.
80 телефонни разговора с пребития журналист Огнян Стефанов пък има депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева, заяви още Борисов по повод на скандалите в ДАНС. /БЛИЦ