"Решението за експулсиране на руски дипломати е нищожно и юридически, и административно", пише в личната си Фейсбук страница анализаторът Велизар Енчев по повод безпрецедентното изгонване на 70 руски дипломати, за което съобщи премиера в оставка Кирил Петков.

Взето е без решение на Министерския съвет, външният министър не е уведомен, а заместникът му е действал в отсъствието на Генчовска, без да има право да подписва нотата, при това зам.-министърът е връчил нотата на руския посланик без санкцията на прекия си принципал, само по устно нареждане от премиера.

От политическа гледна точка това решение също е нищожно, защото не е съгласувано с коалиционните партньори, като изключим ДБ, които вероятно го одобряват постфактум.

Затова задавам логичен (в юридическо и морално отношение) въпрос, на който трябва да отговорят всички парламентарни сили: не трябва ли дипломатическата нота незабавно да се оттегли?

Румен Радев с бомба за датата на изборите и доклада от ДАНС за руските дипломати!

В противен случай наблюдаваме безпринципен парадокс: почти всички в Народното събрание осъждат неправомерните и еднолични действия на премиера по казуса с руските дипломати, но никой не предлага поправяне на грешката, която е консумирана злоупотреба с власт от самия премиер.

След като има доказано престъпно деяние, не е достатъчно само да се санкционира извършителя на престъплението, като му се откаже нов премиерски мандат.

За нищожни трябва да се обявят както самото деяние, така и последиците от него.

Да добавя ли, че от закритото заседание на Народното събрание се разбра, че е погазен законът за ДАНС, а прокуратурата дори не е уведомена за предприети действия по случая, нещата са на границата на криминала.

Решението е просто - по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата.
Просто и ясно. Но изглежда простите неща са най-сложни в държави с ограничен суверенитет.