Веска Ненчева, БСП: Мисията ни е да съхраняваме българската памет, чрез възстановяване на исторически паметници

По думите ѝ в тази връзка Карлово дава на България една от най-значимите исторически фигури

„Мисията на всички българи е да съхраняваме българската памет, чрез възстановяване на исторически паметници и това трябва да бъде мисия за всички поколения българи.“ Това заяви от трибуната на парламента Веска Ненчева, народен представител от БСП, по време на парламентарен контрол към министъра на културата Атанас Атанасов.

По думите ѝ в тази връзка Карлово дава на България една от най-значимите исторически фигури като обясни: „Братята Евлоги и Христо Георгиеви завинаги остават в сърцата на българите като пример за себеотдаване и множество благородни каузи. За съгражданите си в град Карлово даряват средства за среднотехническо училище и тъкачна фабрика. Така Евлоги и Христо Георгиеви откликват на нуждите на населението за препитание в тежките години след Освобождението.“

 Веска Ненчева обясни, че фабриката вече е частна собственост и безхаберието на собственика я обрича на разруха. „Вилата, малко архитектурно бижу към фабриката, е общинска собственост и се нуждае от укрепване и възстановяване. През последните години невъзвратимо рухва покривът, който свлича със себе си и външните стени на вилата. Сега тя е в незавидно състояние“, посочи от трибуната социалистът.

„Във връзка с това в Националния институт за недвижимо културно наследство е поискана и започнала процедура по актуализация на статута - промяна в категорията от местно значение на национално значение на комплекс от сгради с текстилна фабрика “Теодоси Марков“, град Карлово“, обясни Веска Ненчева и зададе въпрос към министъра на културата какъв е хода и на какъв етап е посочената процедура.