„Амбицията ни е да проведем честни избори, без натиск и търговия с гласове, да има приемственост в извършване на реформите в страната“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с Даниел Ороа – председател на Комисията по европейски въпроси и член на Комисията по отбрана в Националното събрание на Френската република, и посланика на Френската република у нас Ерик Льобедел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На срещата бяха обсъдени актуални вътрешнополитически и международни теми. 
Според вицепрезидента основните теми на предстоящите парламентарни избори в България ще бъдат бежанската криза, справянето с бедността и бъдещото икономическо развитие на страната. 

От своя страна Даниел Ороа посочи, че това ще бъдат темите и в предстоящата предизборна кампания във Франция. Тя повдигна въпросите за вътрешната и външната сигурност на Европа, която минава и през засилване на граничния контрол по външните граници на ЕС. 

Според вицепрезидента Илияна Йотова Дъблинският регламент трябва да претърпи дълбока реформа, а не козметичните промени, които се предлагат. „Предложените от ЕК промени в Дъблин не облекчават страните – външни граници на Европа, напротив - техните отговорности стават още по-големи, най-вече в частта, която предвижда бежанците и мигрантите да подават молби за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат, и да бъдат връщани в нея, ако се преместят в друга държава. В Европа нямаме общи критерии за убежище, в момента всяка една страна има свои собствени правила“, отбеляза Илияна Йотова и допълни, че приветства новата европейска Агенция за гранична и брегова охрана. Даниел Ороа посочи, че също подкрепя позицията за развитие на Дъблинското споразумение. 

„Отношенията с Турция са от изключително значение, както за България, така и за Европа. Позицията трябва да бъде общоевропейска и би следвало да се изпълнят всички критерии, за да се либерализира визовият режим“, коментира още вицепрезидентът. „Турция може да бъде сериозен съюзник в борбата с бежанската криза и тероризма“, добави Илияна Йотова. 

На срещата бяха разменени мнения и по отношение на напускането на ЕС от Великобритания. „В момента г-жа Мей оставя впечатление, че Великобритания е активната страна, а ЕС е в позиция на изчакване. Възлагам очаквания и доверие на преговарящия от страна на 27-те страни Мишел Барние и смятам, че компромиси са възможни за постигането на общи мерки за гарантиране на сигурността и борба с тероризма“, каза Илияна Йотова. 
Сред повдигнатите от Даниел Ороа въпроси, бе и този за независимостта на правосъдието. „Докладът по механизма на ЕК не даде възможност да се спре наблюдението на България, три месеца са кратко време, но мислите ли, че в тази област могат да се подобрят нещата след изборите“, попита френският депутат. 

„Българските граждани искат бързо правораздаване, наказани политици за злоупотреба с власт, искат да знаят, че правосъдието е на тяхна страна. Мисля, че проблемът с корупцията е общоевропейски, докладът „Малстрьом“ от 2014 г. сочи, че нивата на корупция са високи навсякъде. Имаме много съвместна работа в ЕС и едно добро сътрудничество с общи мерки би довело до позитивни промени и в България“, отбеляза вицепрезидентът. 
„България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген и мисля, че през последните пет години Франция промени позицията си в позитивна посока“, посочи по време на срещата Даниел Ороа.