Вижте дисертацията на Пламен Николов ВИДЕО

“Времето е въпрос на преживяване, а не реално свойство на външния свят”. С тези думи на Дж. Бренан започва дисертационният труд на кандидата за премиер

Фалшива новина се оказаха твърденията за фалшификация на докторската степен на Пламен Николов. Актуално.ком показа кадри от дисертацията му.

“Времето е въпрос на преживяване, а не реално свойство на външния свят”. С тези думи на Дж. Бренан започва дисертационният труд на кандидата за премиер Пламен Николов.

Разработката е на тема: Философско – антропологична рефлексия върху времето и се състои от 202 страници: въведение, четири глави, заключение и списък на използваната литература.

Цитираните източници обхващат 114 заглавия на български, руски, английски и немиски език.

Докторантът Николов е разделил темата на четири основни части: Времето като мисловен конструкт, Ставане на времето в съзнанието, Преживяване на времето в съзнанието и Врмреме-съзнанието във феноменологичната антропология.

Целта на изследването, която си е поставил Пламен Николов, е да покаже:

“Вторичната – доста по-слабо изразената в историко-философски смисъл в сравнение с онтологичната – функция на времето-неговото ставане в съзнанието на човека”. Сред заключенията, които прави Николов, в края на дисертацията, е:

“Идеята за време, мислена в ареала на философската антропология, заличава границата между познавателните намерения на философски и нефилософски ориентираното познание и се опитва да постави въпроса за схващането на времето в съзнанието на контекста на едно тотално звучене”, пише той. 

В края на научната разработка са подчертани и приносните моменти от изследването за философско-антроплогичнина - рефелексия върху времето. Ето някои от тях. - Събиране, класифициране и осмисляне на литературата свързана със субективното преживяване на времето.

Обработване на емпирични констуркции с помощта на феноменологичен инструментариум. - Нова аргументация в подкрепа на идеята за съществуването на времето единствено в рамките на човешката психофизична конситуция.

Научен ръководител на дисертацията е проф. д.ф.н Валери Динев. Темата е защитена през 2004 година, и се пази в Национален център за информация и документация. Други теми, по които е писал Николов са: "Страх от срам" и "Угризенията на съвестта".

 


Видео: Aktualno.com