ВКП ще разреши спора между военни и цивилни прокурори за проверката на МО за заменките

Върховна касационна прокуратура ще разреши спора за разследване на бившите министри на отбраната и техните заместници за договорите и заменките с имоти на Министерство на отбраната. Спорът възникна между Военна прокуратура и Софийска градска прокуратура кой да извърши проверката срещу длъжностни лица от Министерство на отбраната. Софийската градска прокуратура е изпратила сигнал, че делото не е за нея. Днес Божидар Джамбазов, който замества градския прокурор Николай Кокинов, е подписал придружително писмо до ВКП, с което изпраща становището на наблюдаващия прокурор по случая Калин Софиянски. Това съобщи за БЛИЦ говорителят на главния прокурор Маргарита Попова.

Прокурорът Калин Софиянски настоява ВКП да отмени постановление на военноокръжната прокуратура, с което част от материалите за имотите беше определена и пратена на цивилните обвинители. Мотивът бе, че има нарушения от бивш военен министър, негов заместник и началник на политическия кабинет в МО и военната прокуратура е компетентна да ги разследва,  а не цивилната прокуратура. Мнението на прокурорите е, че случаите трябва да се разглеждат консолидирано и компактно от една прокуратура за всички факти и обстоятелства, както и кой е компетентен да води разследването.
Всички договори са подписани от 7-8 души и и ако има престъпление, те са извършени в съучастие със служители от управления и агенции на Министерство на отбраната. Трябва да се провери дали комисиите са били запознати с докладна записка по случая на бившия заместник-министър на отбраната Радослав Бозаджиев от 16 януари 2006 г.
209 замени и продажби на военни имоти, извършени в периода 2005-2008 г., разследва прокуратурата. При част от документите има съмнения за невярно съдържание. Например имало е случаи на фалшифициране на категорията земя, което автоматично дава отражение и на цената й. Военният министър Николай Цонев обяви преди време, че има и случаи, в които в министерството липсват документите за извършени замени и продажби. Имотите са разпръснати на територията на цялата страна и това допълнително забавяло прокурорите. По случая
военните прокурори разпитаха  Веселин Близнаков и заместника му Радослав Бозаджиев, който отговаряше за продажбата на военните имоти. /БЛИЦ