Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев се срещна с един от двамата откриватели на озоновата дупка Марио Молина на форум в Япония.
Целта на посещението на просветния министър беше участие в световен форум на тема „Науката и технологиите и бъдещето на човечеството”. Конференцията се проведе на 5-6 октомври в град Киото и бе открита от министъра на образованието и науката на Япония г-жа Сейко Нода.
На форума бяха обсъдени темите за развитието на науката и технологиите, за влиянието на информационните и комуникационните системи върху развитието на обществото, както и за науката и технологиите в услуга на здравето. 
Вълчев се срещна с д-р Юкио Сакабе, директор на Центъра за изследвания и развитие в Киото.  През септември 2008 г. японският учен посети България, за да проучи нивото на научните изследвания в областта на нано-технологиите у нас. Днес министър Вълчев е на посещение в Токио. Той присъства на тренировка по карате в клуб по Киоко шин-кай. Президентът на Световната федерация по Киоко шин-кай карате сенсей Шокеи Мацуи официално връчи на министър Вълчев черен колан 3-ти дан, придружен с паспорт.
Сенсей Мацуи поздрави министъра на образованието и науката с факта, че двата най-силни клуба в България по киоко шин-кай карате са в родния му град Варна. /БЛИЦ