Просветният министър Даниел Вълчев обвини Българската православна църква, че иска духовници, а не учители, да преподават религия на децата. Така той отговори на нападките на Светия синод, че проектозаконът за училищното образование обслужва не българския национален интерес, а чужд.
Вълчев отново поиска референдум по предложените в законопроекта разпоредби и отговори пред Дарик на твърдението, че над 1 милион българи искат децата им да учат религия, така: "Нали има задължително избираем и свободно избираем предмет, защо не учат, защо учат само 15 хиляди, сега някой пречи ли да има часове по религия. Цялата работа е, че някой иска да ги направи задължителни и нещо повече – да не преподават учители. Ако обществото счита, че трябва в училище да преподават свещеници, ще го приема като министър. Но така ли наистина мисли обществото? Няма ли някой най-накрая да прочете този текст?! Това нещо е много срамно. 10 пъти вече го повторихме, още веднъж да го повторя – забранява се носенето на такива религиозни символи, които по агресивен или натрапчив начин показват религиозна принадлежност. Къде става въпрос за кръст? Що за глупости са това? Оставете на страна религиозните символи, трябва ли да има правила за обличането на учители и ученици в училище? Може ли учителят да идва по джапанки? Извинявайте, но според мен такива правила трябва да има. Сигурно помните известната мисъл на Айнщайн, че много по-лесно е да се разбие атома, отколкото предразсъдъците".

Законопроектът за училищното образование беше приет само от Министерски съвет и все още не е влязъл за обсъждане в Народното събрание.

Вчера, по време на Златоустова Света литургия в храма “Свети Александър Невски”, патриарх Максим обяви от амвона, че Българската православна църква има подготвени служители, които да преподават вероучение, и настоява то да се изучава в българското училище.

“Има православие у нас, има и български народ. Няма православие, няма и български народ”, се казва в становище на Светия синод, подписано от всички митрополити. Едно от основните несъгласия на църквата със закона е и забраната да се носят религиозни символи в училище. /БЛИЦ