България да предложи безвъзмездна експертна и специализирана помощ на правителството в Скопие в изграждането и създаването на македонски морски търговски флот, предлага ВМРО-БНД.
Причината за това е решението на Македония да създаде морски търговски флот, който да плава
по всички дестинации в световния океан. По примера на други страни, които нямат пряк излаз на море, търговският флот на Македония ще има не повече от десетина плавателни съда и сега въпросът е обаче къде да бъде разположено базовото пристанище на бъдещия македонски търговски флот.
От ВМРО настояват България да предостави безвъзмездна свободна пристанищна зона за бъдещият македонски морски търговски флот в порт Бургас и облекчен режим в останалите морски и речни портове в страната. Според партията правителство трябва да предприеме тези мерки, като стимул за доизграждането и разработването на приоритетния и за двете страни Паневропейски коридор №8 и в частност жп линията Гюешево-Беляковци, като част от този коридор, което значително ще облекчи и поевтини превоза на стоки и товари от пристанище Бургас до Република Македония и до Адриатическото крайбрежие. /БЛИЦ