По повод опитa за оскверняване на българската военна и историческа памет в Македония, организиран от т.нар. „владика на Преспанско-пелагонийска епархия” Петър - всички кости на български офицери и войници, почиващи в български военни гробове, братски могили и военни гробища, да бъдат препогребани и събрани в обща костница, върху която да стои македонски паметник с надпис: В памет на насилствено мобилизираните македонски войници в Българската армия през 1915-1918 г. и 1941-1944 г., ВМРО-Българско национално движение заяви следното :
Настояваме незабавно българското държавно ръководство в лицето на Президент, Министър-председател и Министър на външните работи да предприемат всички възможни мерки, за да не бъде допуснато оскверняването на българските военни паметници в Македония. Очакваме от българските власти да заявят ясно и недвусмислено пред официалните власти в Скопие, че кандидатурата за членство на Република Македония в ЕС и НАТО зависи изцяло от пълната и недвусмислена защита на българското културно-историческо наследство на територията на днешна Македония.
Настояваме българските власти да уведомят обществеността за всички стъпки, предприети по тази тема и ефекта от тях.
Предупреждаваме изрично т.нар. „Преспанско-пелагонийски владика” Петър дори да не си помисля да докосва и един български военен паметник, като заявяваме, че отговорност за това ще му бъде потърсена лично. /БЛИЦ