ВМРО към Скопие: Титова Македония си отиде, разберете го!

Убедени сме, че не съществува външна сила, която да принуди, което и да е българско правителство, да жертва вековните ни национални интереси, заяви Милен Михов

ВМРО няма да приеме позиция на правителството, която ще навреди на националните интереси на България, по отношение на Северна Македония. Това заявиха на брифинг в парламента от партията на Красимир Каракачанов.

"Убедени сме, че не съществува външна сила, която да принуди, което и да е българско правителство, да жертва вековните ни национални интереси в Македония.

ВМРО няма да приеме решение, което се разминава с рамковата декларация от 2019 г., защото не може да се търгува с българския национален интерес", отсече Милен Михов.

"Очакваме конкретни действия, а не декларации в добронамерен тон. Крайно време е да се разбере, че в историята си отиде Титова Югославия и Титова Македония.

Младите поколения от двете страни на Беласица говорят на един език и виждат своето общо бъдеще в Европа.

Без признаването на историческата реалност за българските корени на официалната книжовна норма и българския характер на историята до 1944 г. от страна на правителството, Северна Македония не може да получи подкрепа за започване на преговори за членство в ЕС", продължи той.

"Ние смятаме, че единствената гаранция за изпълнението на догвора е поемането на конкретни правнообвързващи ангажименти от страна на Скопие под формата на подписване на анекс към договора въз основа на рамковата позиция на българското Народно събрание от октомври 2019.

В противен случай България не може да започне преговори за присъединяването на Северна Македония в ЕС, защото това противоречи на националните ни интереси", каза още Михов.