Водещият кандидат на ЕКР Ян Захрадил стартира предизборната си кампания за предстоящия евровот

Водещият кандидат на Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) за председател на Европейската комисия (ЕК) и лидер на Алианса на консерваторите и реформистите (АКРЕ) Ян Захрадил официално откри своята предизборна кампания на площад “Люксембург” в Брюксел.

От българска страна единствено покана за събитието са получили евродепутатът Николай Бареков и политическият съветник към секретариата на ЕКР Георги Балабанов.

Понастоящем ЕКР е третата по големина фракция в Европейския парламент със 73 места. Брекзит обаче ще се отрази неблагоприятно на формацията, тъй като 18 от консерваторите в Групата са от Обединеното кралство, респективно ще напуснат ЕП след четири месеца.

Ян Захрадил обаче е убеден, че, въпреки загубата на най-голямата национална делегация, ЕКР ще оцелее след загубата. Лидерът на АКРЕ вярва, че всяка от страните-членки на ЕС, която има представители в ЕКР, ще се представи по-добре на предстоящите европейски избори през месец май.

"Ние ще запълним пропастта от нашите собствени ресурси", катерично заяви Захрадил и добави, че очакваните загуби за групата на ЕНП и ПЕС ще бъдат част от "голямо разместване" в ЕП. “Има много свободно пространство и бихме искали да се възползваме от това", каза още той.

В програмата на EКР е залегнало основно преразглеждане на правомощията на ЕС, включително задълбочено преразглеждане на Дипломатическата агенция на ЕС, Европейската служба за външна дейност и на финансирането на агенциите на ЕС.

Той предлага също така по-голям контрол върху националните парламенти спрямо законодателството на ЕС. Това би включвало процедура на "червена карта", съгласно която 1/3 от националните събрания биха могли да блокират нов закон на ЕС и клауза за преразглеждане, която да позволи на парламентите да предложат отмяна на закон на ЕС.

“Ще искаме също така да бъдат изменени договорите на ЕС, за да се даде на страните правото да останат извън еврозоната или да напуснат еврозоната, както създаване на едно единствено място за Европейския парламент, който понастоящем има две седалища - в Брюксел и в Страсбург”, обяви Ян Захрадил.

Лидерът на АКРЕ заяви още, че ще насърчава ЕКР ще насърчава свободната търговия. Следващата Европейска комисия трябва да подпише поне десет споразумения за свободна търговия със страни от Азия, Африка и Латинска Америка, категоричен е Захрадил.