Само два месеца продължи PR кампанията на новия военен министър Николай Цонев за спиране на продажбите и замените на военни имоти. През август той има намерение да поднови сделките, макар че бе доказано, че тази практика ощетява държавата, и затова тя е обект на проверка от прокуратурата, пише в. "Сега".
"Надявам се през август да обявя пред медиите по какъв начин ще се процедира с 243-те обекта, които са с отпаднала необходимост, сделките с които бяха замразени заради скандалите", съобщи Цонев. Пред "Сега" той поясни, че в тези обекти влизат и предназначените за замени земи и сгради.
В подкрепа на решението на Цонев правителството вчера преобразува от публична в частна държавна собствеността на още 30 имота на МО. "С оглед на досегашното им предназначение - складове, гаражи, аероклуб, стопанства и др., могат да се използват за стопански цели, като се предложат за продажба или за замяна срещу жилища", съобщиха от пресслужбата на МС.
Имотите отново са интересни и ще бъдат обект на множество апетити. Най-атрактивен е терен от два имота в София - 85.7 дка в кв. "Суходол" (местността Малка Коньовица) и 38.9 дка в "Модерно предградие". Запознати твърдят, че на тези терени най-вероятно ще бъдат строени военни блокове. Идеята на МО е да предоставя земята, а срещу това да получава процент от построените жилища.
В столичния кв. "Младост" 3 се предлага терен от 11 дка, а в зона Б-17 - терен от 7 дка. Изключително апетитни са имотите от 20 дка в местността Герени в Созопол и пет сгради в местността Топач в Обзор. Сред другите имоти са 1213 дка в с. Черногорово, три терена край с. Гурмазово (до закритото летище в Доброславци) - с площ 36 дка, 129,5 дка и 72 дка; други два край с. Доброславци с площ 5,6 дка и 28,8 дка, три имота край с. Мусачево - с площ 1 дка, 3,6 дка и 559 дка, 163 дка край Карнобат и други из цялата страна.

С премахването на ембаргото от август ще бъдат пак актуални 30-те военни имота, които бившият военен министър Веселин Близнаков бе подготвил за замени. Най-апетитни сред тях са 27 дка в местността Лозище в София. Това е част от танковата бригада в Горна баня. Върху парцела има и сгради с обща застроена площ от 1056 кв.м. Инвеститори вече дават изключително високи цени за тези земи, тъй като там ще мине бъдещата магистрала "Люлин". В тези имоти влизат и 18 магазина и подблокови пространства и 12 терена със застроени постройки.
Николай Цонев оглави МО в момент, в който всички официални институции открито признаваха, че имотните сделки на ведомството са скандални. Сметната палата публикува доклад, в който се твърдеше, че замените и продажбите се извършват тайно и ощетяват държавата. Въз основа на този документ прокуратурата започна разследване. Проверяват се нарушения при процедури и отдаване на разпореждания с недвижими имоти, собственост на МО. Според обвинението на държавата са нанесени щети за около 10 млн. лв. Вече са образувани две дела за злоупотреби в дружеството в ликвидация "Воинтех", които засега се водят срещу неизвестен извършител. Миналата седмица в прокуратурата бяха разпитани бившият министър на отбраната Веселин Близнаков и неговият заместник Радослав Бозаджиев.
Заради всичко това Цонев обеща, че спира всички сделки с имоти. Дори направи проверка и разкри още скандални подробности от заменките на предшествениците си, припомня в. "Сега". /БЛИЦ