Военният министър каза каква военна помощ може да прати България в Украйна

Стефан Янев може би в онзи момент не е смятал, че това е война, но към ден днешен можем да го кажем спокойно, каза Заков

Това, което ме притеснява повече са нашите самолети МИГ-29. Предстоят решенията, които трябва да вземем в близко бъдеще. С оглед настоящата ситуация, Русия няма да може да изпълнява задълженията си по ремонт и поддръжка, Украйна също. Към момента нямам потвърждение, че някой дава F-16. Има членки на НАТО, които се освобождават от F-16 и минават през следващото поколение, но нямам информация да се предоставят на Украйна. В момента няма такова решение. Това каза военният министър Драгомир Заков пред bTV.

"Украйна има срещу себе си много силен противник и е жертва на агресия. Вероятно се нуждаят от муниции, но дали България ще предостави, в процес на изясняване се. Украйна си има и изисквания по отношение на видовете. Трябва да се сравнят исканията спрямо възможностите", допълни той. 

"Повиквателните са съвсем регулярна дейност. Има набор, който влиза и излиза от резерви. 1100 съобщения са изпратени. Това е доста ниска цифра и трудно може да се касае за мобилизация. Не говорим в никакъв случай за нещо такова. Това може да стане само с решение на НС. Провеждат се военни учения на българските въоръжени сили. Публикуват се регулярни съобщения, за да обяснят какво се случва. Имаше снимки на американски танкове, но както в България, така и в Румъния има учения и техниката се рутира", обясни още Заков.  

Той коментира и оставката на Стефан Янев. 

"Той може би в онзи момент не е смятал, че това е война, но към ден днешен можем да го кажем спокойно. По отношение на батальонната група, ако той е под българско командване не означава, че не може да бъде свързан с НАТО. Примерът от Балтийския регион не е нужно да бъде копиран и тук. Подходът ни не е грешен. Имаме липси на способности и могат да бъдат запълнени от съюзници", каза Заков. 

"Българските военни сили са задължени да защитават суверенитета и териториите на България. Ако не се справят, има процедури и разписани планове как става усилването, но това става само от страната на домакина. Съюзническите сили идват в България само и единствено, ако поискаме. Съдбата ни е в нашите ръце. Има рискове, но дали се налага, зависи. Ако рисковете започват да стават заплахи, трябва да се вземат решения", коментира военният министър. 

"Не мога да влизам в класифицираните планове на НАТО, но те са ясни. Нека българските граждани да бъдат сигурни, че са защитени. Размерът на БВС са достатъчни. Въпросът не е в размера, а в тяхната готовност и способности. Имаме дефицити в числеността. В рамките на няколко дни можем да получим помощ, ако имаме нужда", каза той. 

Военният министър изтъкна, че дори като посланик на НАТО е получавал информация от българските служби. Той каза, че не е изненадан от действията на Путин. 

"Никой не предполагаше обаче, че ще се стигне до пълномащабна война. Видяхме, че Путин взе ирационалното решение, когато дипломатическата опция беше на масата", заяви Заков. 

"Дали има сценарий следващата цел на Путин да е Молдова, няма как да знаем. Би могла да бъде следващата жертва, но нека съм откровен. Беларус споделя отговорността с Русия. Тя бе част от бойните групи около границите с Украйна. Тя трябва да споделя отговорността, която носи Русия", коментира Заков. 

"Не знам дали Лукашенко не взима решенията заедно с Русия", заключи министърът на отбраната. 

Според него никой не може да спечели от това, което се случва в Украйна и победители няма да има. 

"Путин изненада сам себе си с това, което направи. Той очакваше, че победата ще бъде бърза, но това не се случи. Той очакваше Западът да се разедини и да няма такива санкции. Оказа се, че страните на ЕС никога не са били толкова обединени, колкото в момента", каза Заков. 

"МО не отговаря за бомбоубежищата, но се прави преглед на съоръженията. Знаете, че имаше бърза координационна среща при президента и всяка институция докладва какво е състоянието им. Нямаме поводи за притеснение. Има липси и се попълват. Трябва да бъдем готови, но не само за война. Войната е само един от елементите, които ни карат да си зададем въпроса какво се случва с тези бомбоубежища", завърши той.