Военният министър на САЩ разкри, че с Петков обсъдили ужасяващите... ВИДЕО

Разговорът ни наистина бе фокусиран върху това какво можем да направим да укрепим източния фланг и да повишим оперативната съвместимост, заяви Флойд Остин

С Петков току що проведохме много продуктивен разговори и обсъдихме инвазията на Русия в Украйна, и силната обединена подкрепа на НАТО и силният обединен отговор на НАТО.

Обсъдихме редица важни въпроси в сферата на отбраната. За мен е много важно да съм тук, за да осъдим безмилостната агресия срещу съседната държава и да подчертаем нашата подкрепа към украинския народ и да подчертаем колко сериозно поемаме ангажимента към НАТО. 

Това заяви военният министър на САЩ Остин на съвместна пресконференция с премира на България Кирил Петков. 

Инвазията от страна на Русия отне ужасяващи човешки жертви в Украйна. Взе в жертва смели войници и твърде много цивилни граждани, при все това руската агресия сплоти украинския народ , НАТО и останалия свят, каза още Лойд Остин.

Петков с 3 много важни новини след срещата с военния министър на САЩ

И двамата споделихме колко сме впечатлени от куража на украинския народ. Те се борят срещу наистина значително превъзхождащи ги сили и тяхната борба е от голям означение за международния ред и общите ценности, които България и САЩ споделят. 

Лично видях как тези споделени ценности се отразяват в топлото посрещане, което България оказва сега на хиляди украински бежанци. Приветстваме всичко, което правите, за да предоставите хуманитарна помощ на цивилните граждани , чийто живот бе преобърнат от инвазията за Русия, продължи той. 

Многонационалния батальон е много важна стъпка. Приветстваме България за лидерството. Нашето партньорство в сферата на отбраната никога не е било толкова силно. България полага усилия за модернизация на армията. Нашият и вашият ангажимент е пример за други съюзници, отбеляза Остин.

САЩ продължават да стоят редом до България и до съюзниците в НАТО. Продължаваме да работим за траен мир в Европа, ба категоричен американският военен министър. 

Попитан, дали двамата с Петков са обсъждали предаване на българско оръжие на Украйна от съветски тип, Остин отговори:

"Разговорът ни наистина бе фокусиран върху това какво можем да направим да укрепим източния фланг и да повишим оперативната съвместимост. Наистина сме благодарни на премира за неговите ръководни качества. Благодарим на България, че ще бъде рамкова държава на бойна група тук и за прекрасния начин , по който я създадоха. Благодаря, че се грижите за над 80 000 бежанци, които минаха през България".