Военният министър обяви кое ще наложи засилване на съюзническото присъствие у нас

Ще ние трудно да поддържаме способностите си, тъй като Русия, Украйна, Беларус очевидно не са опции, каза още Драгомир Заков

Дали със забавянето на американските изтребители, или без него, положението във ВВС е критично. Затова ще ни се наложи да работим с нашите съюзници. Това заяви след срещата на НАТО военният министър Драгомир Заков.

"Във ВВС решенията са отлагани доста дълго време, затова сега сме в ситуацията, в която трябва да се взимат бързи и отговорни решения. Те не винаги са най-популярните. Обаче тези решения са важни за сигурността на България и на българските граждани, както и сигурността на пилотите.

Ще ние трудно да поддържаме способностите си, тъй като Русия, Украйна, Беларус очевидно не са опции. Така, че ще трябва да работим с нашите съюзници", допълни Заков, цитиран от "Труд". 

По думите му това не касае само ВВС, но и сухопътни войски и в някаква степен и ВМС.

"Няма как да запълним дефицитите си без да работим с нашите съюзници, включително на българска територия. В дългосрочен план обаче България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик на такава. Тоест да развием способностите си заедно с нашите съюзници, за да постигнем ниво, в което България сама да подсигурява своята сигурност в рамките на колективната отбрана", посочи още министърът.

По думите му в момента въздушното пространство на България се осигурява от нашите изтребители, но с "помощта на съюзниците ни, тъй като имаме нужда в момента".

Министър Заков не изключи страната ни да поиска засилване на присъствието в случай на задълбочаване на конфликта.

"Нищо не е изключено. Кризата, ако се развие и заплаши директно България, има разписани мерки за сериозно присъствие на територията ни, което ще е в интерес и на българските граждани, за да се чувстват сигурни.

Към момента това, което правим е бойната група, която се води от България и е под контрола на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа. В нея има мултинационален елемент", посочи министърът на отбраната. 

Той посочи още, че има заявки за включване към бойната група от редица държави, които скоро ще бъдат оповестени.