Министерския съвет проведе извънреден брифинг във връзка с авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

Министър-председателят Кирил Петков отговори и на въпроси на журналисти и по други теми.

"Събират се данни какво точно се е случило с агрегат. При тестовете на машината се чува тътен, отводнява се машината и се уточняват детайлите", съобщиха от правителството. 

"Това е авария, при която няма засегнати хора, няма застрашаване на човешки живот, опасност от покачване на тока, назначени са проверки", коментира премиерът Кирил Петков. 

Сега ще направим пълна проверка за следващата турбина, която ще влезе в експлоатация до три седмици.

На въпроса към министъра на енергетиката Александър Николов дали сме в състояние да платим руския газ в рубли, той отговори, че има финансов контрагент.

"Не е застрашена априлската доставка има контрагент, който ще изпълни плащането в рубли. За АЕЦ "Белене" парите ще дойдат от НЕК и БЕХ", допълни Николов. 

Както първо БЛИЦ съобщи, спецпрокуратурата проверява Асен Василев по сигнала на "Инса Ойл"!

Кирил Петков коментира и досъдебното производство срещу вицепремиера: "Ако това е вярно, това е пълно безобразие. Две години те не успяха да направят досъдебно производство за другия казус. Сега за два часа направиха досъдебно производство за паниката по горивата. Надявам се, че новината не е вярна, но ако е вярна, просто е срам."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!