Оказа се, че войната Радев-Главчев приключи. По всичко личи, че президентът загуби - служебният премиер заминава за срещата на върха за мир Швейцария.

След визитата в Швейцария премиерът Димитър Главчев заминава за Брюксел, където на 17 юни, понеделник, ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС). На нея държавните и правителствените ръководители ще обсъдят институционални въпроси след провелите се избори за Европейски парламент. 

Плановете на Радев

На 17 юни държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Черна гора по покана на президента Яков Милатович.

Президентът и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и съпругата му Милена Милатович с официална церемония, която ще се състои в президентския дворец "Плави дворац" в град Цетине - историческата и културна столица на Черна гора.

Двамата президенти ще проведат среща "на четири очи" и ще ръководят пленарните разговори между официални делегации на България и Черна гора. Румен Радев и Яков Милатович ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на посещението българският държавен глава ще проведе срещи в Подгорица с министър-председателя Милойко Спаич и с председателя на Скупщината Андрия Мандич.

Във фокуса на разговорите на президента Румен Радев по време на визитата ще бъдат теми, свързани с последващо задълбочаване и укрепване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, както и подкрепата за напредъка на Черна гора в процеса на присъединяване към ЕС, уточнява БГНЕС.

Всичко за срещата в Швейцария

Швейцария ще посрещне редица световни лидери за форум, който ще се опита да начертае първите стъпки към мир в Украйна, макар и без участието на започнала войната Русия, предаде АП.

Правителството на украинския президент Володимир Зеленски бе против присъствието на представители на Москва на тази мирна конференция. Домакинът Швейцария обаче настоява Русия да бъде включена на някакъв етап и един ден да се присъедини към процеса на преговорите, отбелязва агенцията.

Конференцията за мир в Украйна ще се състои в курортния комплекс Бюргенщок близо до швейцарския град Люцерн.

Базирана на елементи от Мирния план в десет точки, представен от украинския президент Зеленски в края на 2022 г., тя се приема до голяма степен като знаково усилие от страна на Киев за обединяване на международната общност и като демонстрация на сила срещу руската военна мощ, посочва АП.

Агенцията допълва, че назряващият в контекста на форума основен въпрос е как двете страни - Украйна и Русия, могат евентуално да прекратят конфликта в отсъствието на представители на Москва.

Путин веднага спира войната, ако Украйна направи това

Този конфликт доведе до налагането на международни санкции на ядрено въоръжената Русия и повиши напрежението между НАТО и Москва. Форумът ще се състои в момент, когато руските сили бележат скромни териториални завоевания в Източна и Североизточна Украйна, отбелязва АП.

Ето какво може да се очаква според агенцията от мирната конференция в комплекса, разположен на скала с изглед към езерото Люцерн.

Сред основните въпроси всъщност е залегнала една проста аритметика, посочва АП: колко държави могат да съберат швейцарците и украинците.

Представителите на Швейцария са разпратили над 160 покани. Около 90 делегации, включително и редица международни организации като ООН, ще имат свои представители. Приблизително половината от тях са от Европа.

Зеленски осъществи дипломатическа совалка в Азия и на други места, за да увеличи присъствието.

Очаква се в конференцията да участват няколко десетки държавни и правителствени ръководители, в това число лидерите на Франция, Полша, Япония, Великобритания, Германия и Канада.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис планира среща със Зеленски в кулоарите на форума, като се очаква тя да държи реч.

Американският президент Джо Байдън, който е в Италия за срещата на върха на Г-7, упълномощи да присъстват в Швейцария Харис и съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

В кулоарите на форума в южния италиански град Бари Байдън и Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, насочено към укрепване на отбраната на Украйна срещу Русия.

На форума в Швейцария този уикенд няма да присъства и стратегическият партньор на Русия - Китай. Китайското външно министерство заяви убедеността си, че в една мирна конференция трябва да участват и Русия, и Украйна.

Очаква се окончателният списък с участниците да бъде оформен късно тази вечер, като остават въпросителни относно това какво точно ще бъде участието на основни държави от групата на развиващите се страни като Индия, Бразилия и Турция.

Поне засега, малко под половината от 193-те страни членки на ООН планират да пратят свои представители, като в много държави се наблюдава изчаквателно поведение, отбелязва АП.

"В тази конкретна ситуация Русия няма много съюзници", казва Кийт Краузе, преподавател по международна сигурност във Висшия институт в Женева, Швейцария.

"Има няколко държави, които са податливи на натиск, и още някои, които всъщност искат да останат настрана от ситуация, която виждат като северна конфронтация, или противопоставяне САЩ срещу Русия, или НАТО срещу Русия", добавя той.

Скептиците са на мнение, че конференцията няма да има много съществени постижения. Правителството на президента Владимир Путин не вярва в неутралитета на Швейцария, която застана зад наложените на Москва санкции от страна на Европейския съюз във връзка с инвазията ѝ в Украйна.

"Без участието на Русия, без откровен и отговорен диалог с нас е невъзможно да се стигне до мирно решение в Украйна, както и по принцип, що се отнася до сигурността на света и на Европа", заяви Путин. Той изказа предположението, че конференцията "е още един трик за отвличане на вниманието на всички".

Очаква се участниците във форума в Бюргенщок този уикенд да излязат с обща декларация или с единен план, в които Украйна би имала огромно влияние. Изясняването на тона на съвместното изявление, около който трябва да се обединят делегациите, обаче подлежи на бъдещи дискусии, отбелязва АП.

Началникът на канцеларията на украинския президент Зеленски - Андрий Ермак - заяви, че украинските представители са поискали на форума да бъдат поканени държави, които зачитат независимостта и териториалната цялост на Украйна. Той посочи, че основа на разговорите трябва да бъде Мирният план в десет точки на Зеленски.

Ермак каза във вторник, че Украйна и други участници в мирната конференция в Швейцария подготвят "единен план". "Ще търсим възможност за втора среща на върха, на която да бъдат поканени представители на Русия, и заедно да представим този единен план", уточни той.

Формулата за мира на Зеленски включва десет предложения, които отразяват стъпка по стъпка виждането на украинския президент за пътя, по който да се сложи край на руската пълномащабна инвазия в Украйна, започнала през февруари 2022 г.

Планът включва амбициозни точки, отбелязва АП, като призиви за изтегляне на руските войски от окупираните украински територии, прекратяване на бойните действия и възстановяване на украинската граница с Русия, включително и връщането на Кримския полуостров, незаконно анексиран от Москва през 2014 г.

Украйна обаче не може да преговаря от позицията на силата, тъй като войските на Москва превъзхождат по огнева мощ и численост, докато Киев изпусна момента за настъпление заради забавянето на военната помощ от Запада, посочва АП. Това е и вероятната причина за това, че най-съществените точки от плана на Зеленски не са обсъждани.

Сега на дневен ред ще бъдат само три въпроса: ядрената безопасност, в това число и контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, хуманитарната помощ и глобалната продоволствена сигурност.

Западни представители в Киев заявяват, че тези въпроси засягат всеобщи интереси и съответно би било лесно за Украйна да обедини международната общност по тях. Така и обаче не се обхващат по-сложните въпроси, които могат да бъдат решени единствено с наличието на Москва като преговаряща страна.

Колебливата позиция на Русия относно конференцията произтича отчасти от нежеланието на Москва да даде какъвто и да е знак, че приема украинската мирна формула, отбелязва АП.

Путин показа склонност да приеме сделка, залегнала в обсъждано мирно проектоспоразумение в началото на конфликта, в което се гарантираше неутрален статут на Украйна и се поставяха ограничения за нейните въоръжени сили. Същевременно бе заложено забавяне на преговорите за статута на окупираните от Русия украински територии.

Преподавателят в института в Женева Краузе каза, че Украйна трябва да излезе от конференцията с инерцията на гарантирания наново ангажимент от страна на съюзниците ѝ по въпросите за териториалната ѝ цялост и за бъдеща подкрепа, дори и да няма изгледи украинското членство в НАТО и ЕС да стане факт скоро.

"Едва ли някой се заблуждава, че тази конференция ще роди нов мирен план или някакъв вид споразумение, което да спре бойните действия", заяви Краузе.

"Но, както са показали предишни войни, особено като се върнем назад във времето към Втората световна война, преговорите за очертанията на мира започват много преди края на битките на бойното поле", обобщава преподавателят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!