Италианският инвестиционен интерес към България не отслабва заради световната икономическа криза и дори има шанс той да нарасне. Това заяви президентът Георги Първанов след срещата си с италианския премиер Силвио Берлускони в Рим. Берлускони не отмени разговорите си с българския гост и официалния обяд в негова честа, въпреки че 65-годишната му сестра Мария-Антониета почина тази нощ, предаде Дарик радио.

След срещата си с Първанов Берлускони отпътува за Милано, за да се поклони пред тленните останки на сестра си.
Президентът Георги Първанов заяви, че очаква газовите компании на България и Италия да участват активно в изграждането на проекта „Южен поток” и съобщи новината, че италианската „Едисон” строи връзката Комотино – Благоевград, която ще позволи страната ни да има достъп до газопреносната система на Гърция.

Силвио Берлускони отбеляза факта, че у нас работят много италиански фирми, които са доволни от българските си бизнес партньори и ги смятат за подготвени и компетентни. Той съобщи, че е обсъдил с президента Първанов конкретни начини за задълбочаване на икономическите отношения между двете държави.

Българският държавен глава подчерта, че участието на Италия в енергийната среща на върха в Пловдив през пролетта на тази година е важно, но, че и България, и средиземноморската държава не просто участват в дебата за енергийната сигурност на Европа, а имат реален принос за нейното случване. /БЛИЦ