След като ДАНС се занимава със случая, вероятно има някаква връзка между Златко Баретата, Маргина и високите етажи на властта. Това заяви председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов по повод привикването на разпит в ДАНС на Николай Маринов-Малкия Маргин днес и на Златомир Иванов-Златко Баретата вчера.
Спасов предположи, че става дума за дейност, свързана с конкретна разработка и конкретни сигнали, които ДАНС се опитва да разясни. „Всички знаят, че за тези лица има подозрения за връзки с криминалния контингент, а ДАНС има превантивна дейност и функция, както и функция по разкриване на престъпленията", посочи Спасов. На въпрос дали е нормално лица като Златко Баретата и Маргина да бъдат канени на кафе от ДАНС, Спасов отговори, че поканата е била доста настоятелна и вероятно ще има и някакъв превантивен и дисциплиниращ ефект. Вероятно кафето не е било с много захар. Надявам се, че обществото ще разбере за резултатите от тези разработки, когато му дойде времето, допълни той.

"Казаха ми, че в ДАНС нямат автомати за кафе, дано да са си купили", бе шеговития коментар на Татяна Дончева.

Няма законови основания за призоваването на Златко Баретата и Малкия Маргин в ДАНС, заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той призова на обществото да се обясни за какво Златомир Иванов и Николай Маринов са били повикани в ДАНС, защото това е в противоречие със законовите задачи на агенцията. Според Атанасов това компрометира ДАНС. "Съгласно Закона за Държавната агенция “Национална сигурност” тя има две законови задачи. Първата е свързана със защита от посегателство на чужди специални и разузнавателна служби, или контараразузнавателна функция. Втората задача на ДАНС е борба с корупцията по високите етажи на властта. Пита се в коя от тези задачи влиза пиенето на кафе със Златко Баретата и Малкия Маргин? Ако тези лица са част от чужди разузнавателни служби – да се съобщи на българското общество. Ако са свързани с борба с корупцията, трябва да попитаме кога ще призоват за пиене на кафе и министрите, от които тези лица са вземали или давали подкупи”, заяви Атанасов. Той съобщи, че в опозиционните среди е започнало залагане кога в ДАНС ще бъде призован Маджо – в петък или понеделник. “При всички случаи Маджо ще бъде призован след евентуална среща с министри, защото той се явява техен началник”, допълни Атанасов. По думите му - има директна връзка между доклада на Европейската комисия и активността на ДАНС. “Това е политическа употреба на новата агенция, която беше толкова рекламирана. С тази активност, която няма законово основание, се отклонява общественото внимание. Големите проблеми на България са свързани със спирането на стотици милиони евро от ЕК”, подчерта Атанасов. Според него публичните демонстрации целят да покажат на обществото, че властта “тропа оръжие и заплашва някого".

Според Йордан Бакалов от ОДС е нормално властта да притиска хората от този контингент. /БЛИЦ