Всички погледи са насочени към "Дондуков" 2

Президентът има една седмица, за да реши кой ще получи третия мандат, ако ПП-ДБ върне втория

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ днес в 11:00 часа в президентството на "Дондуков" 2.

Заявката на коалицията е да го върнат веднага.

След като поискаха отсрочка от три месеца в предлагания от тях проект на декларация за излизане от политическата криза и не намериха подкрепа за нея от останалите парламентарно представени политически сили, от ПП-ДБ заявиха, че ще върнат мандата неизпълнен. Решението обяви зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов в изявление пред медиите в парламента.  

След поредица от срещи с парламентарно представените политически сили, без ДПС, от ПП-ДБ посочиха, че нямат подкрепа за предлагания от тях подход, свързан с приемането на пакет от антикорупционни мерки и решения.

В текста на предлаганата декларация се заявява подкрепа за седем законодателни инициативи и решения на Народното събрание, сред които избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията, приемане на нов Закон за съдебната власт, изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност. 

Според разпоредбите на Конституцията, след като бъде върнат вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. 

Румен Радев има една седмица, за да реши кой ще получи третия мандат. Партията, която го получи, няма срок за реализирането му. Очакванията са това да е ИТН.

Това ще е последен шанс за 50-я парламент да излъчи правителство. В противен случай отново предстоят поредни предсрочни избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!